NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Schapen herkennen het gezicht van Barack Obama

Is dit Obama? Of dit?

In Groot-Brittannië hebben onderzoekers een groep schapen geleerd om de gezichten van beroemdheden te herkennen door middel van foto's. Daarmee tonen Britse wetenschappers aan dat de dieren gezichten van elkaar kunnen onderscheiden. En dat kan weer helpen om meer te weten te komen over hersenaandoeningen die bij mensen voorkomen, zoals alzheimer en huntington.

"Het onderzoek laat zien dat schapen eigenschappen bezitten die vergelijkbaar zijn met die van mensen en apen om gezichten te kunnen herkennen", zegt een van de onderzoekers van de Universiteit van Cambridge.

Barack Obama

De schapen waren getraind om de gezichten van vier beroemdheden te herkennen, onder wie actrice Emma Watson en de voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama. In een speciaal hok kregen de schapen twee foto's te zien. Op de ene foto was een van de vier beroemdheden te zien en op de andere foto stond een onbekend persoon, die dezelfde uiterlijke kenmerken heeft als de beroemdheid.

Vervolgens moesten de schapen naar de juiste foto lopen. Wanneer ze naar de goede foto liepen, kregen ze een smakelijke beloning. Als ze naar de verkeerde foto liepen, ging er een zoemer af en kregen ze geen beloning.

In tachtig procent van de gevallen maakten de schapen de juiste keuze. Maar zodra de foto's werden gekanteld, zakte het 'slagingspercentage' met ongeveer vijftien procent. Dat is volgens de onderzoekers vergelijkbaar met wanneer mensen zo'n zelfde soort experiment zouden doen.

STER reclame