NOS NieuwsAangepast

​Wisconsin stemde Trump, maar twijfelt nu

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten, in Prairie du Chien

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten, in Prairie du Chien

Aan het einde van de bar in de Sawmill Saloon zitten de gepensioneerde Denny Riebe en zijn vrienden vrijwel dagelijks te kaarten. Honkbalpetjes verhullen hun grijze haren. Ze tappen bier en schuine moppen. "Maar praten over politiek doen we nauwelijks", merkt Denny op. "Te frustrerend. En de politici in het verre Washington luisteren toch niet naar een paar ouwe zakken in Wisconsin."

De mannen weten maar al te goed dat dat niet waar is, want heel Amerika zag vorig jaar hoe tientallen kiesdistricten in deze regio voor het eerst in decennia de Democratische Partij de rug toekeerden. De zogeheten 'blauwe firewall', de buffer van Democratische staten waarop Hillary Clinton dacht te kunnen rekenen, stortte volledig in. In de vroege ochtend van 9 november 2016 beseften de mannen in de Sawmill Saloon -vrijwel allemaal levenslange Democraten- dat ze zojuist Donald Trump tot president hadden gekozen."

Wisconsin stemde Trump, maar twijfelt nu

"Ik weet nog hoe ik in het kieshokje de naam van Trump aanvinkte," vertelt Denny. "Ik keek omhoog en mijn vader riep vanuit de hemel: Doe het niet! Maar ik deed het wel. Het was nodig. Het roer moest om."

Daar sluit Marc Berns zich bij aan. Hij baant zich een weg tussen oude en nieuwe grasmaaiers in zijn winkel voor kleine machines. Het is er stil. "Ik heb steeds minder klanten. Die kopen alles tegenwoordig via het internet. Alleen in dit jaargetijde, als de boeren buiten het dorp druk zijn met de oogst, verdien ik goed aan reparaties."

Marc Berns in zijn winkel

Het maakt Prairie du Chien een typisch dorp in West-Wisconsin. De zesduizend inwoners zijn er niet arm, maar ze hebben toch het gevoel dat het leven er al jaren stilstaat. Berns: "Net als ik waren de mensen gefrustreerd, want er veranderde niets. En de prijzen gingen maar omhoog: benzine, elektriciteit, premies voor de gezondheidszorg. Je zag nog maar weinig buren die de financiële ruimte hadden om eens op vakantie te gaan, of een nieuwe auto te kopen."

Met overtuiging stemde Berns dan ook op Donald Trump, die met zijn America First-campagne beloofde om de vergeten middenklasse weer in het zadel te hijsen. "Hij was geen politicus, maar een succesvol zakenman. Dan kun je volgens mij ook een succesvolle regering leiden."

Mensen waren moe van het gebrek aan resultaat na acht jaar Democratische leiderschap en stemden duidelijk met hun portemonnee.

Economisch adviseur Jim Bowman

Daar ligt volgens Jim Bowman de aanleiding voor de politieke omslag in 2016. Bowman is economisch adviseur van Prairie du Chien en de omliggende Crawford County: "Mensen waren moe van het gebrek aan resultaat na acht jaar Democratische leiderschap en stemden duidelijk met hun portemonnee. De boodschap van Trump sloeg aan. Ze zagen hem als hun beste kans om verandering te forceren."

Het resultaat was overweldigend. In zo'n vijftig kiesdistricten langs de Mississippi-rivier, die de staten Wisconsin, Minnesota en Iowa van elkaar scheidt, vond een politieke aardverschuiving plaats. In 2008 en 2012 won Barack Obama hier nog met een overweldigende meerderheid en leek de 'blauwe firewall' sterk genoeg om Hillary Clinton in 2016 de overwinning te bezorgen. Maar in plaats daarvan gingen vrijwel alle vijftig districten overtuigend naar Trump. De staat Wisconsin kleurde zelfs voor het eerst sinds 1984 Republikeins rood.

Spijt

Maar nu, een jaar later? Aan de bar in de Sawmill Salon schudt Denny Riebe zijn kaarten en daarna zijn hoofd. "Ik heb spijt van mijn keuze. Trump is totaal niet te vertrouwen. Zijn agressieve houding staat me niet aan. En ondanks al zijn beloftes, krijgt hij niets voor elkaar." Riebe geeft toe dat zijn stem op Trump ook deels werd gedreven door zijn afkeer van Hillary Clinton. Maar als hij dit had kunnen voorspellen, had hij vorig jaar in het stemhokje toch naar zijn vader geluisterd.

Robbo Coleman (m) en Denny Riebe (r)

Kaartvriend Robbo Coleman is minder pessimistisch over Trump. De boomlange barman heeft in het verleden vaak op de Democraten gestemd, maar hij is zijn teleurstelling over acht jaar Obama nog niet vergeten. "Trump zit er nog geen jaar. Laten we hem een kans geven en over een paar jaar nog eens praten. Ik ben geen fan van wat hij doet en zegt, maar ik heb op hem gestemd en gun hem meer tijd.

Afwachten

Econoom Bowman ziet die tendens in veel van de vijftig kiesdistricten in de regio. "Mensen zijn er totaal nog niet uit of Trump zijn beloftes kan nakomen. Ze wachten af, maar eisen resultaat. Als dat er over een paar jaar niet is, voorspel ik dat veel van de overgestapte kiezers meteen weer teruglopen naar de Democratische Partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl