Oud-Defensieministers Hans Hillen (links) en Eimert van Middelkoop (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Oud-minister Hillen moet getuigen in corruptiezaak dienstauto's

Oud-minister Hans Hillen van Defensie moet getuigen in de corruptiezaak Dotterbloem, waarin zes ambtenaren terechtstaan voor het aannemen van steekpenningen bij de aanschaf van dienstauto's. De rechter denkt dat Hillen uitleg kan geven over hoe er binnen defensie wordt omgegaan met "integriteitskwesties en verdenkingen van strafbare feiten" door personeel.

De rechtbank Rotterdam komt tot dit tussentijdse besluit vanwege uitlatingen van Hillen in NRC Handelsblad, waaruit blijkt dat hij de corruptiezaak wilde afhandelen zonder tussenkomst van justitie en de Tweede Kamer. Het verzoek werd ingediend door de verdediging.

De corruptiezaak gaat om omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van dienstauto's voor politie en defensie door Volkswagen en Audi-dealer Pon en importeurs van Renault en Peugeot. In ruil voor riante kortingen op privéauto's en winterbanden gunden de ambtenaren opdrachten voor duizenden auto's aan de autodealers en deelden zij vertrouwelijke informatie.

Miljoenenschikking Pon

Naast zes ambtenaren, staan ook vier autodealers terecht. Ook heeft justitie een schikking getroffen van 12 miljoen euro met autodealer Pon, die tussen 2001 en 2011 voor zo'n half miljard euro opdrachten uitvoerde voor Defensie en de politie.

Hoofdverdachte is wagenparkbeheerder Jacques H., die ook de dienstauto's van oud-ministers Hillen, Van Middelkoop en Kamp onder zijn verantwoordelijkheid had. H. kreeg volgens justitie gratis brandstofpassen, goedkope leningen, verschillende buitenlandse reizen en duizenden euro's korting bij de aanschaf van een dure auto.

Ook minister Kamp raakte in opspraak omdat hij bij een grote opknapbeurt van zijn auto bij Pon twee navigatie-cd's cadeau kreeg ter waarde van zo'n 250 euro. Hoewel een van de verdachte ambtenaren nu terechtstaat vanwege een lager bedrag, besloot het OM de gunsten aan Kamp niet verder te onderzoeken.

Een verzoek om ook Van Middelkoop en Kamp te laten getuigen, werd afgelopen zomer al afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl