Bezoekers aan het Cannabis Bevrijdingsfestival in het Flevopark in Amsterdam ANP

De gemeente Breda heeft voorstellen gedaan voor een vergaand experiment voor de legale teelt en verkoop van wiet. Breda wil bij die proef samen optrekken met Tilburg, en heel West-Brabant erbij betrekken. Graag zou Breda zien dat Vlaamse gemeenten zich bij het experiment aansluiten.

De bedoeling is de teelt en de verkoop van softdrugs in eigen hand te nemen, zodat ze uit de criminele sfeer worden gehaald.

Het nieuwe kabinet wil ruimte bieden voor experimenten met de gereguleerde teelt van wiet en hasj. Zo'n tien middelgrote tot grote gemeenten mogen daaraan meedoen. De coffeeshops in die gemeenten zullen worden bevoorraad door telers van wiet die onder overheidstoezicht staan.

Mislukt

Onder het gedoogbeleid is de verkoop van wiet door coffeeshops toegestaan, maar de inkoop en productie ervan niet.

Burgemeester Paul Depla van Breda is een van de 25 burgemeesters die vanochtend in Utrecht bijeen waren om een radicaal andere aanpak van de wietteelt te bespreken.

Het gedoogbeleid is volgens de burgemeesters mislukt. Ze willen dat nieuwe spelregels worden opgesteld om meer controle te krijgen op de teelt van en de handel in softdrugs. Het gaat de burgemeesters daarbij om de bescherming van de volksgezondheid en de bestrijding van de criminaliteit.

STER reclame