De vader van Selena (12) zat in deze gevangenis
NOS NieuwsAangepast

'Hulp is zeker iets wat ik miste toen mijn vader vastzat'

  • Randy Beaumont

    NOS Online

  • Randy Beaumont

    NOS Online

Terry Akins heeft er zijn hele leven over gezwegen. Bang dat mensen hem anders zouden behandelen als ze wisten dat zijn vader in de gevangenis zat. "We kregen in eerste instantie te horen dat mijn vader was overleden en de politie wilde verder niks zeggen", zegt hij.

Zijn vader bleek niet overleden, maar in de cel te zijn beland. Akins was 11. "Via de media hoorden we dat hij naar de gevangenis moest. Ik wist niet eens hoe die eruitzag."

De tienduizenden kinderen van wie een ouder in de gevangenis zit of zat hebben meer hulp en zorg nodig, zei Kinderombudsman Margrite Kalverboer vandaag. De vader van Terry heeft acht jaar gezeten en is inmiddels weer vrij.

Maanden zoeken

De vader van Selena (12) zit wel nog vast. Hij leek van de aardbodem verdwenen, maar na maanden zoeken kwam ze er met haar moeder achter dat hij in een gevangenis in Denemarken zat. Selena was toen 6 jaar.

Na twee jaar werd de straf van haar vader ingekort, en werd hij naar Nederland overgebracht. Voor het eerst kon ze haar vader bezoeken.

Selena werd door het NOS Jeugdjournaal geïnterviewd en doet in onderstaande video haar verhaal:

De vader van de 12-jarige Selena zit in de gevangenis

"Hulp is zeker iets wat ik gemist heb", zegt de 23-jarige Terry. "Mijn moeder kon het mij ook niet zo goed uitleggen. Eenmaal op bezoek ga je het op een gegeven moment maar over koetjes en kalfjes hebben. De emoties van mijn vader wilde ik beschermen, hij zit daar ook maar alleen."

Tegenwoordig is Terry jongerenambassadeur bij Exodus, waar hij gesprekken voert met lotgenoten. Exodus is een landelijke organisatie die zich inzet voor (ex)gedetineerden en hun familie.

Marloes Berings van Exodus merkt dat kinderen vaak boos zijn op hun vader of moeder die vastzit. "Maar tegelijkertijd is er ook weer teleurstelling dat je iemand moet missen."

De arrestatie is voor kinderen vaak het meest traumatisch, vertelt ze. "We praten nu met politie om te kijken hoe die dat minder traumatisch kan maken. Ook hebben we in Leeuwarden een proef met een speciale kamer waar de kinderen een van hun vastzittende ouders kunnen bezoeken."

Lotgenotencontact is heel fijn voor de kinderen.

Marloes Berings van Exodus

Het project met jongerenambassadeurs, zoals Terry, is heel waardevol voor de kinderen. Berings: "Het lotgenotencontact is heel fijn voor de kinderen. Ze kunnen praten met iemand die hetzelfde al eens heeft meegemaakt".

Wel heerst er nog een taboe. "Soms vraagt een familie ons om de hulpverlening die we ze geven geheim te houden", zegt Berings. "Dat er nu meer aandacht voor komt en dat bijvoorbeeld Selena herkenbaar in beeld komt, is echt een goede ontwikkeling."

Fantasie

Terry worstelde lange tijd met zijn emoties, maar inmiddels gaat het goed met hem. Hij deed in het televisieprogramma Je ouders in de lik voor het eerst zijn verhaal. "Ik merkte dat veel kinderen daar baat bij hadden en zich ermee konden identificeren."

Door zijn eigen ervaring weet Terry hoe hij de kinderen, die vaak traumatische klachten hebben, kan helpen. "Kinderen fantaseren veel. Als je ze vertelt hoe een gevangenis eruitziet of hoe een arrestatie verloopt, helpt ze dat enorm. En daar zet ik mij nog steeds voor in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl