NOS NieuwsAangepast

Minister De Jonge: 'valboetes' niet toegestaan

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat zorginstellingen ouderen niet extra mogen laten betalen als die vaker dan drie keer per jaar na een val hun alarmknop indrukken. Hij zei dat na Kamervragen van de PvdA over een artikel in het AD van zaterdag. Volgens het AD brengen verschillende instellingen extra kosten in rekening.

PvdA-Kamerlid Dijksma zei bang te zijn dat 'valboete' kandidaat is om woord van het jaar te worden. Zij en anderen zijn boos over de boete.

Geen boetes opgelegd

De minister heeft navraag gedaan bij de twee instellingen die in het AD-artikel worden genoemd en volgens hem hebben ze allebei gezegd dat ze in de praktijk dit soort boetes niet uitdelen. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit NZA heeft geen klachten gekregen.

Wel hebben de organisaties in hun voorwaarden de mogelijkheid opgenomen om een extra bedrag te vragen als vaak van de alarmknop gebruik wordt gemaakt. De Jonge benadrukte dat zo'n extra bedrag niet is toegestaan en hij heeft de instellingen gevraagd hun voorwaarden aan te passen.

Niet in Van Dale

De minister zei te hopen dat 'valboete' de Van Dale niet zal halen. "Alsof een financiële prikkel helpt om mensen minder vaak te laten vallen", voegde hij eraan toe.

Als mensen vaak vallen, moet dat volgens De Jonge aanleiding zijn om met hen te praten en te kijken of er meer aan de hand is. Hij laat de NZA een steekproef doen om te kijken of dit vaker voorkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl