ANP
NOS Nieuws

Vier jaar cel voor neparts die 'orgasmeonderzoek' deed

Neparts Ron O. uit Tilburg is veroordeeld tot vier jaar cel voor ontucht. De 48-jarige man deed zich jaren voor als arts en masseur en onderwierp zijn slachtoffers aan schijnonderzoeken.

De Tilburger was aangeklaagd voor verkrachting van elf vrouwen en één aanranding. De straf is twee jaar lager dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter misleidde hij de vrouwen en pleegde hij seksuele handelingen, maar dat valt juridisch niet onder verkrachting. Wel acht de rechtbank ontucht met de twaalf vrouwen bewezen.

In zijn huis

O. sprak de vrouwen aan in de sportschool. Hij stelde zich voor als medisch specialist, probeerde bevriend te raken en nodigde zijn slachtoffers uit in zijn huis. Een van hen verklaarde dat O. naar eigen zeggen een 'orgasmeonderzoek van de universiteit van Leuven' uitvoerde. Deelnemers zouden volgens de vrouw 200 euro krijgen.

Andere keren deed de Tilburger bekkenbodem- en borstonderzoeken. Dat gebeurde thuis in zijn massagesalon. Daar voerde hij ook soa-tests en vaginale en anale onderzoeken uit.

Sommige slachtoffers kenden de neparts al jaren. Ze omschreven hem als een vriendelijke goedzak. Hij zou altijd toestemming hebben gevraagd voor zijn 'medische' handelingen. "Ik voel me vies en bedrogen", citeerde Omroep Brabant een slachtoffer tijdens een hoorzitting. "Ik ben vooral boos omdat hij met mijn gezondheid heeft gespeeld."

Frustrerend

Volgens het OM gaf O. zich sinds 2007 uit als dokter. Eind 2015 kwam de eerste aangifte over de Tilburger binnen. Daarna kwam de zaak aan het rollen.

Voorzitter René Héman van artsenfederatie KNMG vindt het frustrerend dat O. zich jarenlang voordeed als medisch specialist. "Dit beschadigt het vertrouwen van mensen in de gezondheidszorg", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Héman wijst erop dat elke arts geregistreerd moet staan in het zogenoemde BIG-register. Bij twijfels over de echtheid van een dokter of praktijk kun je het register raadplegen. "Staat iemand er niet in, dan is hij geen arts."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl