Tennis kijken kan deze week zomaar een stuk spannender zijn

Aangepast
Getty Images

Het mannentennis stapt deze week het onbekende in bij de NextGen ATP Finals in Milaan. Dat is niet alleen een nieuw toernooi voor de beste spelers onder 21 jaar, maar ook een evenement met spelregels waar de traditionele tennisfan steil van achterover zal slaan.

De ATP experimenteert met nieuwe regels om een jongere generatie tennisfans aan te spreken. De sport moet sneller en spannender. "Dit toernooi gaat niet alleen over de nieuwe generatie tennissers, ook over de nieuwe generatie tennisfans", zegt voorzitter Chris Kermode.

De nieuwe regels van deze week:

- De wedstrijden gaan om drie gewonnen sets, maar een set gaat maar tot de vier games. Bij 3-3 wordt al een tiebreak gespeeld.

- In de games gaat het op 40-40 om een winnend punt in plaats van om voordeel of nadeel.

- Bij een netservice wordt geen let meer gespeeld, maar gewoon doorgespeeld als de bal in valt.

- De spelers mogen via headsets communiceren met hun coaches op de tribune. Het tv-publiek kan meeluisteren.

- Er loopt een klok mee, om erop toe te zien dat spelers tussen de punten door niet meer dan 25 seconden hersteltijd hebben.

- Er zijn geen lijnrechters. Beslissingen worden geautomatiseerd genomen. Alleen de hoofdscheidsrechter zit op de baan.

- Toeschouwers kunnen tijdens een rally opstaan om ergens anders heen te gaan. Ze hoeven daarmee niet meer te wachten op een wissel.

- De tennisbaan heeft geen dubbelspellijnen.

Opmerkelijk genoeg ziet een van de spelers, Andrei Roeblev, geen heil in het moderniseren van de tennissport. "Dit heeft geen toekomst. Als je de regels verandert, verander je de sport", zegt de 20-jarige Rus, die dit jaar zijn eerste ATP titel won.

De eveneens 20-jarige Kroaat Borna Coric staat er anders in. "Geen let bij een netservice, dat vind ik een goed idee. De andere regels? Ik ben niet voor of tegen. Als iedereen het leuk vindt, dan ik ook."

Zverev is er niet bij

Samen met US Open-sensatie Denis Shapovalov, Jared Donaldson, Karen Chatsjanov, Hyeon Chung, Gianluigi Quinzi en Daniil Medvedev gaan zij uitmaken wie de grootste belofte is van 2017.

Op Alexander Zverev na dan, want de 20-jarige Duitser doet volgende week al mee met de 'grote jongens' bij de World Tour Finals.

Next Gen ATP Finals
@nextgenfinals
Group A: 🇷🇺 Rublev 🇨🇦 Shapovalov 🇰🇷 Chung 🇮🇹 Quinzi Group B: 🇷🇺 Khachanov 🇭🇷 Coric 🇺🇸 Donaldson 🇷🇺 Medvedev ➡️https://t.co/XnyHGuljGQ
1 jaar geleden

Omdat de dertigers Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray en Stan Wawrinka nog steeds de dienst uitmaken in het mannentennis, besloot de ATP om succesvolle jonge spelers meer naar voren te schuiven en te promoten onder de noemer NextGen. En nu is er dus een officieus WK, waar alles anders gaat dan normaal.

Zo ook de loting: die ging niet met balletjes of via een computer. Nee, er stonden twee modellen op het podium en de jongens moesten zonder dat ze het van elkaar wisten een voor een kiezen wie ze leuker vonden. Het ene model stond voor groep A, het andere voor groep B.

Denis Shapovalov voelt zich thuis op een podium met modellen Getty Images

Op die loting kwam een stortvloed aan kritiek, waarop de ATP zijn excuses aanbood voor de "smakeloze en onaanvaardbare" ceremonie. Het is te hopen dat het tennistoernooi met de nieuwe regels tot meer enthousiasme zal leiden.

STER Reclame