Schaatsers en shorttrackers hebben profijt van elkaar

Aangepast
Suzanne Schulting in actie in Ahoy ANP

Terwijl de internationale topschaatsers zich op het ijs van Thialf voorbereiden op de eerste wereldbeker van het seizoen, keren hun coaches voor even terug in de schoolbanken.

Ze luisteren naar een seminar van Wilf O'Reilly, manager shorttrack van de KNSB, dat is geïnitieerd door de internationale schaatsunie ISU. De kernvraag van zijn betoog: hoe kunnen het langebaanschaatsen en shorttrack van elkaar leren?

Zijn seminar komt voort uit de Oranje-dominantie bij het langebaanschaatsen tijdens de Spelen van 2014 in Sotsji, waar 23 van de 36 medailles naar Nederlander gingen. Die dominantie zou volgens velen funest zijn voor het internationale karakter van de sport. In het belang van de toekomst van het schaatsen gunt de KNSB de rest van de schaatswereld een kijkje in de keuken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe het langebaanschaatsen en shorttrack elkaar kunnen helpen

O'Reilly pleit ervoor dat langebaanschaatsers en shorttrackers hun trainingen vaker en meer gaan combineren. "Als je de sport wil ontwikkelen, moet je alle stukjes van de verschillende disciplines bij elkaar voegen."

Dat gaat volgens O'Reilly ook leiden tot snellere tijden. "En dat heeft niet alleen met het rijden van bochten te maken. Want wanneer ga je harder schaatsen? Komt dat door harder trainen, je technische vaardigheden, beter ijs of materiaal? Volgens mij is het een combinatie van alle factoren. Maar die technische vaardigheden zijn daarin ook belangrijk."

De combinatietrainingen kunnen de sport wezenlijk veranderen. "Sporters doen fietstrainingen om conditie op te bouwen en krachttraining om sterker te worden. Zo zijn ook die shorttracktrainingen belangrijk."

Jorien ter Mors op weg naar een Nederlands record op de 1.000 meter ANP

Jorien ter Mors, meervoudig Europees kampioene shorttrack en tweevoudig olympische kampioene op de langebaan, is enthousiast over het plan. "Ze zijn goed bezig, want dit is wel de toekomst van het schaatsen. Als je kijkt naar de snelheid en de techniek die zich ontwikkelt, moet je betere bochten rijden om harder te kunnen schaatsen."

Zowel langebaanschaatsers als shorttrackers hebben profijt van de samenwerking, verwacht Ter Mors. "Shorttrackers hebben profijt bij het lange stuk op de langebaan en langebaanschaatsers van de bochten in het shorttrack".

De eerste wereldbeker langebaanschaatsen van het olympische seizoen is komende weekend in Thialf. Vrijdagmiddag zijn de wedstrijden vanaf 16.12 uur live te zien op NPO 2 en NOS.nl.

De shorttrackers zijn al toe aan de derde wereldbeker. Er wordt in Shanghai gestreden om olympische startplekken. Zaterdag en zondag is de wereldbeker rechtstreeks te zien op NOS.nl, beide dagen vanaf 8.00 uur 's ochtends.

STER Reclame