EPA / NOS

Goedemorgen! Vandaag begint het hoger beroep in de zaak Jos van Rey in Den Haag. En in Brussel worden 200 burgemeesters uit Catalonië verwacht.

Afgelopen nacht lagen de temperaturen rond het vriespunt, lokaal was er sprake van vorst. Vandaag is het vrij zonnig en droog, maar er is wel eerst kans op mist. Het wordt met 8 of 9 graden frisser dan gisteren.

De weersverwachting van 7 november KNMI

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

• Het is de eerste dag van het hoger beroep tegen Roermondse oud-wethouder Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. De oud-wethouder kreeg vorig jaar juli een taakstraf van 240 uur opgelegd wegens ambtelijke corruptie, schending van het ambtsgeheim en verkiezingsfraude. Van Pol kreeg 100 uur voor het omkopen van de toenmalige wethouders Van Rey en Tilman Schreurs. Het proces zal naar verwachting een week duren. De uitspraak wordt 20 december verwacht.

• Tweehonderd Catalaanse burgemeesters komen vandaag naar Brussel, waar Puigdemont ook is. Ze komen uitleg geven over de toestand in Catalonië, waar onder meer regeringsleden zijn vastgezet.

• De rechtbank van Breda doet vandaag uitspraak in de zaak van Ron O.. De Tilburger wordt verdacht van de verkrachting van elf vrouwen en een aanranding. De man deed zich voor als arts. Het OM eist zes jaar cel.

Wat heb je gemist?

Steeds meer jonge gezinnen verlaten de stad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het jaar 2016. Amsterdam is hiermee koploper in vergelijking met de andere grote steden, daar verlaat 40 procent van de gezinnen met een kind onder de vier jaar de stad. Toch groeit onze hoofdstad, vooral door migratie. Vorig jaar vestigden 30.000 mensen vanuit het buitenland in Amsterdam.

Ander nieuws uit de nacht:

Auto rijdt klaslokaal binnen in Sydney: twee jongens van acht kwamen daarbij om het leven, drie anderen raakten zwaargewond.

'Nederland faciliteert belastingontwijking Nike': dat gebeurde aanvankelijk via Bermuda en later via puur Nederlandse belastingconstructies, schrijft Trouw op basis van de Paradise Papers.

's Nachts smartphone opladen vergroot kans op brand: het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten.

Amsterdam CS ANP

En dan nog dit:

Station Amsterdam Centraal is net verbouwd, maar gaat opnieuw voor jaren op de schop. Dat zegt spoorbeheerder ProRail tegen de Volkskrant. Het station kan de verwachte reizigersstroom anders niet meer aan. De komende tien jaar zal het aantal reizigers dat via Amsterdam Centraal reist met ruim 50 procent groeien tot 267.000 per dag. Dankzij de invoering van het spoorboekloos rijden komen er ook nog meer treinen: van 34 naar 59 per uur. Tot een van de grote ingrijpen behoort straks een 'vrije kruising', waardoor treinen elkaar kunnen passeren zonder op elkaar te wachten. Daarvoor wordt een nieuw viaduct gebouwd aan de oostkant van het station.

Fijne dag!

STER reclame