NOS VoetbalAangepast

Strootman: Advocaat heeft geen verkeerde resultaten neergezet

Strootman: Advocaat heeft geen verkeerde resultaten neergezet

"Ik weet niet hoe het verder moet", zegt Kevin Strootman, die zich in Noordwijk heeft gemeld voor de twee oefenduels die het Nederlands elftal de komende week gaat spelen. "We gaan eerst twee wedstrijden voetballen en dan gaan we zien wat er gebeurt met de technische staf."

Als reserve-aanvoerder van Oranje - en als Wesley Sneijder geblesseerd moet passen misschien wel gewoon de captain in de wedstrijden tegen Schotland en Roemenië - heeft hij daar wel zijn ideeën over, maar die houdt hij wijselijk voor zich. "Als de KNVB mij ernaar vraagt, zal ik er iets over zeggen. Maar het is de keuze van de KNVB."

En die kan dat best. Dat heeft de aanstelling van Dick Advocaat als opvolger van de ontslagen Danny Blind wel bewezen, vindt Strootman. "In die wedstrijd in Bulgarije hebben wij het weggegeven. Maar daar was Advocaat niet bij. Van Frankrijk hebben wij verloren, maar bij de andere wedstrijden heeft hij geen verkeerd resultaat neergezet. Dus met Advocaat hebben ze een goede keus gemaakt."

Geen schuld

De middenvelder van AS Roma wil maar zeggen: dat Oranje naast het WK heeft gegrepen, is niet de schuld van de Haagse oefenmeester. Maar of Advocaat ook de man voor de toekomst is, laat hij in het midden. "Ik weet niet wat de afspraken zijn tussen de KNVB en Advocaat. Wij als spelers moeten ons gewoon concentreren op het voetballen. Daar hebben wij het al moeilijk genoeg mee."

Strootman was er niet bij toen de eindronde definitief aan de neus van Oranje voorbijging. En ook Quincy Promes miste de beslissende duels met Wit-Rusland en Zweden. "Ik leefde heel erg mee met de groep", vertelt de aanvaller van Spartak Moskou. "Ik weet als geen ander hoe het WK wordt voorbereid door Rusland. Het is heel teleurstellend dat wij daar niet bij zullen zijn."

Promes: tijd voor nieuwe jongens en ik ben er één van

Maar hij is de man er niet naar om bij de pakken te gaan neerzitten. "Ik hoop dat wij nu een nieuwe weg kunnen inslaan en geen eindtoernooi meer gaan missen. Er moet sowieso een nieuwe lichting komen. We weten dat Arjen Robben is gestopt. Dus het is tijd voor nieuwe jongens om op te staan. En ik ben een van de jongens die daar bij horen. Ik hoop er zeker mijn steentje aan bij te dragen."

Over onder welke bondscoach hij dat zou willen doen, heeft Promes nog niet nagedacht. "Nee, serieus. Daar ga ik niet over. Dat is mijn werk ook niet."

Wijnaldum wil een bondscoach die Oranje kan raken

Zo denkt Georginio Wijnaldum er ook over. "Daar heb ik mij eerlijk gezegd niet mee beziggehouden. Want ik heb daar geen invloed op. Als het maar een trainer is die de groep kan raken, die ons beter kan laten voetballen en die ons weer op toernooien kan krijgen."

Staart tussen de benen

Al was het alleen al omdat hij dan niet met de staart tussen de benen hoeft terug te keren bij zijn club. Want mede daardoor heeft de uitschakeling van Oranje lang doorgewerkt bij de middenvelder van Liverpool. "Bij de club zijn spelers zich wél gekwalificeerd hebben. En die vragen dan weer: hoe komt het toch dat Nederland zich niet heeft geplaatst voor het WK?"

Maar wie zou het Nederlands elftal kunnen behoeden voor een nieuw debacle? De onlangs beschikbaar gekomen Ronald Koeman wellicht? "Zou kunnen", beaamt Wijnaldum desgevraagd. "Hij is een goede trainer. Dat heeft hij wel bewezen, denk ik. Dus waarom niet?" Of toch weer Advocaat? "Hij heeft het natuurlijk goed gedaan. En hij is een gewaardeerde trainer. Kan ook dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl