Angela Merkel
NOS Nieuws

Merkel eist binnen tien dagen duidelijkheid over coalitie

Bondskanselier Angela Merkel wil dat over uiterlijk tien dagen duidelijk is of de FDP en de Grünen daadwerkelijk een coalitie willen vormen met de CDU/CSU. De verkennende gesprekken tussen de partijen duren al zes weken en verlopen moeizaam.

Vanavond komen de partijleiders opnieuw bij elkaar om zich voor te bereiden op de beslissende fase in de verkenningen, die morgen in moet gaan. Merkel wil vanavond de knelpunten op tafel leggen waar de komende dagen vooruitgang op moet worden geboekt, schrijft ze op haar Facebookpagina. "Er moet nog veel gebeuren voor eind volgende week", schrijft ze.

Ze somt ook de onderwerpen op die voor het CDU belangrijk zijn: financiën, klimaat en migratie.

Nieuwe verkiezingen

Merkel heeft haar gesprekspartners ook gevraagd niet langer te speculeren op nieuwe verkiezingen, melden Duitse media. De partijen die nu aan de onderhandelingstafel zitten moeten van Merkel ophouden met dreigen, iets wat de laatste dagen steeds vaker gebeurt.

De voorman van de liberale FDP, Christian Lindner, zei afgelopen weekend dat hij nieuwe verkiezingen niet uitsluit, als de punten van de FDP niet in het regeerakkoord opgenomen worden: "Principes zijn belangrijker dan een dienstauto."

Ook vanuit Merkels eigen partij klinken deze geluiden. "Als nieuwe verkiezingen nodig zijn, dan is dat zo", zei CDU-politicus Michael Grosse-Brömer. De dreigementen zijn kennelijk serieus genoeg voor Merkel om erop te reageren.

"Vooral bij de onderwerpen klimaat, landbouwbeleid en migratie zijn de verschillen groot", zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Daar komt nog bij dat er een machtsstrijd is uitgebroken in Merkels conservatieve zusterpartij CSU, waardoor de kans groot is dat die nog verder naar rechts zwenkt. Zeker met Beierse deelstaatverkiezingen op komst - en de noodzaak zich extra te profileren - maakt dat de kans op een snel akkoord steeds kleiner."

Oppositiebankjes

De zogenoemde Jamaica-coalitie die nu wordt geformeerd (naar de kleuren van de partijen: zwart, geel, groen) is de enige echte optie na de verkiezingen van eind september. Niemand wil namelijk met de rechts-populistische AfD samenwerken, en de sociaal-democratische SPD koos na de grootste nederlaag ooit voor de oppositiebankjes.

Als deze onderhandelingen mislukken en de SPD bij haar standpunt blijft zijn nieuwe verkiezingen de enige uitweg. Maar de angst bij de gevestigde partijen is groot dat de links- en rechts-populisten dan groter zullen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl