SSH beboet studenten voor illegale verhuur aan toeristen

tijd van publicatie Aangepast
ANP

Studenten en starters die in Utrecht en Rotterdam een woning huren van de Stichting Studenten Huisvesting SSH zijn op de vingers getikt. Ze hadden hun woning illegaal onderverhuurd. De SSH heeft bijna 9000 euro aan boetes opgelegd. De illegale verhuur liep in de meeste gevallen via Airbnb.

Vijftien studenten kregen een boete, twintig anderen een waarschuwing. Van een paar studenten is het huurcontract opgezegd.

SSH had gewaarschuwd dat het onderverhuren van kamers illegaal is.

Spaanse toeristen

De SSH was door medebewoners getipt. Die zagen dat sommige kamers door toeristen en dagjesmensen werden gebruikt. "Soms liepen er Spaanse toeristen rond in studentenappartementen", zegt woordvoerder Roeland Kreeft. "Dat kan een aanwijzing zijn dat er illegaal wordt onderverhuurd."

Het kan niet zo zijn dat studenten hun woning voor 50 euro per nacht gaan verhuren

Roeland Kreeft van de SSH

"Onze kamers zijn er voor de studenten", zegt Kreeft. "We krijgen niet voor niets subsidie om de prijzen voor studentenwoningen te verlagen. En dan kan het natuurlijk niet dat studenten hun woning voor 50 euro per nacht verhuren."

Uitbuiten van studenten

De 9000 euro die de SSH met de boetes en schikkingen heeft opgehaald, wordt gebruikt voor een campagne tegen illegale verhuur. "Heel veel jongeren staan op een wachtlijst voor een kamer, terwijl anderen hun kamer gewoon verhuren."

STER reclame