ATP zegt sorry na 'seksistische' loting met fotomodellen

Aangepast
Denis Shapovalov voelt zich thuis op een podium met modellen Getty Images

De ATP, de belangenorganisatie voor proftennissers, heeft zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken rond de loting voor de NextGen ATP Finals in Milaan. Volgens veel critici was het een seksistische ceremonie, omdat er gebruik werd gemaakt van vrouwelijke modellen die de letters van de groepen waarin de spelers uitkomen onder hun kleding hadden verstopt.

De acht deelnemers aan de NextGen Finals, een nieuw toernooi voor de beste spelers onder de 21 jaar, moesten steeds kiezen uit twee modellen, waarmee ze vervolgens over een catwalk liepen. De letter van de groep was onder de kleding van de vrouwen aangebracht en werd op opvallende wijze onthuld.

Ben Rothenberg
@BenRothenberg
The ATP NextGen Milan draw ceremony made players select models to determine their groups. Stunningly uncomfortable, cringeworthy and trashy.
1 jaar geleden

Zo moest een tennisser de handschoen van een model met zijn tanden uittrekken om achter zijn groep te komen. Een ander model had de letter A op haar dij en onthulde die door haar jurk op te trekken.

Veel kritiek

Op de ceremonie kwam veel kritiek. Voormalig tennisster Amélie Mauresmo noemde de loting op Twitter "een schande" en Alize Cornet schreef: "Goed gedaan, ATP. Dit zou een evenement voor de toekomst moeten zijn? Terug naar nul."

Alize Cornet
@alizecornet
Good job @ATPWorldTour 👏👏👏 Supposed to be a futurist event right 🤤? #backtozero https://t.co/CYWQJaEezA
1 jaar geleden
AmelieMauresmo
@AmeMauresmo
Disgrace... https://t.co/5FnC45wUx7
1 jaar geleden

Verontschuldigingen

Ook de ATP toonde zich ongelukkig over de loting, die was gesponsord door Red Bull. In een verklaring bieden beide partijen hun verontschuldigingen aan voor de ceremonie.

"Het was de bedoeling om het rijke erfgoed van Milaan als modehoofdstad te integreren met de loting. De uitvoering hiervan was echter smakeloos en onacceptabel. We betreuren dit ten zeerste en zullen ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt", aldus de verklaring.

Aan de nieuwe NextGen ATP Finals in Milaan doen deze week de acht beste spelers onder de 21 jaar mee: Andrei Roeblev, Borna Coric, Denis Shapovalov, Jared Donaldson, Karen Khachanov, Hyeon Chung, Gianluigi Quinzi en Daniil Medvedev. In dit rijtje ontbreekt Alexander Zverev, die volgende week meedoet aan de World Tour Finals.

STER Reclame