Chip onder de microscoop bij chipproducent NXP anp

De Amerikaanse chipfabrikant Broadcom wil branchegenoot Qualcomm kopen. Met de vijandige overname is een bedrag gemoeid van 130 miljard dollar: 105 miljard voor de aandelen en 25 miljard voor de schulden. Als de overname slaagt is het de grootste deal ooit in de techsector.

De overname heeft een Nederlands tintje omdat Qualcomm bezig is met de overname van het Nederlandse chipbedrijf NXP, ooit onderdeel van Philips. Broadcom en Qualcomm maken beiden chips voor mobiele telefoons en hun technologie zit in praktisch elke smartphone.

Het bod komt neer op 70 dollar per aandeel Qualcomm, ruim 25 procent meer dan de slotkoers van vorige week. Aandeelhouders van Qualcomm krijgen 60 dollar in contanten en 10 dollar in aandelen Broadcom.

De overnameplannen lekten vorige week al uit. Het aandeel Qualcomm schoot op Wall Street toen met tien dollar omhoog, van 51 naar 61 dollar. Het aandeel Broadcom won zelf vijf procent.

Vijandig

"Je ziet bedrijven samenklonteren in de chipsector om kosten te besparen", verklaart analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen het bod van Broadcom.

Of het echt tot een overname komt, is nog maar de vraag. "Het is een ongevraagd, vijandig bod. Daar zegt Qualcomm nooit meteen 'ja' op, alleen al vanuit een onderhandelingsstrategie." Verder hebben de bedrijven veel overlap en worden ze samen wel een heel grote machtige speler. "Het is de vraag of mededingingsautoriteiten daar mee in zouden stemmen."

NXP

Het bod staat los van de vraag of de overname van de Nederlandse chipmaker NXP door Qualcomm doorgaat. Qualcomm deed vorig jaar een bod van ruim 40 miljard euro op NXP. Die overname is nog steeds niet rond omdat de Europese Commissie zijn twijfels heeft en bang is voor oneerlijke concurrentie. Daarnaast zijn sommige aandeelhouders van NXP ontevreden over de geboden prijs. Zij willen een hoger bod.

Voor NXP zou het niet uitmaken of het onder Qualcomm of Broadcomm/ Qualcomm zou komen te vallen, zegt Versteeg. "NXP heeft een goede positie in een belangrijke groeimarkt met zijn chips voor de auto-industrie. Zowel Qualcomm als Broadcomm wil graag groter worden in die sector."

Mocht de overname van NXP groen licht krijgen van toezichthouders en Broadcom krijgt Qualcomm en NXP in handen, dan ontstaat een chipfabrikant met een omzet van 51 miljard dollar en een brutowinst van 23 miljard dollar.

STER reclame