Winkelend publiek bij de Zara in Instanbul
NOS NieuwsAangepast

Turkse fabrieksmedewerkers naaien wanhopige teksten in kleding

"Ik maakte dit kledingstuk dat u nu koopt, maar ik ben er niet voor betaald."

Turkse fabrieksmedewerkers naaiden bovenstaande en andere wanhopige teksten in Zara-kleding. De werknemers hebben naar eigen zeggen al drie maanden geen loon gekregen. En dus willen ze met de teksten de Zara en de fabriek onder druk zetten.

Winkeliers van de kledingwinkel Zara in Istanbul ontdekten volgens persbureau AP de ongewone teksten op de labels. Volgens diverse media zijn de kledingstukken met de noodkreten uit de rekken gehaald.

Werknemers van een kledingfabrikant in Turkije lieten de teksten in kleding achter omdat ze volgens hen vaak niet betaald krijgen voor het werk. De fabriek heeft zijn deuren gesloten, maar kampt met achterstallige betalingen van hun werknemers.

Niet verzekerd en veel overuren

Zara heeft diverse keren boetes gekregen wegens de schending van arbeidsrechten. In verschillende naaiateliers in Brazilië waar kleding voor de winkel geproduceerd wordt, werden er veel werkdagen gemaakt zonder pauzes. Ook werden medewerkers in de Braziliaanse naaiateliers vaak te laat betaald.

Ook de lonen van Turkse medewerkers in kledingfabrieken zijn vaak te laag om van te leven. Werknemers zijn soms niet verzekerd via hun werkgever en ze maken vaak veel overuren.

Nederland drong eerder aan op "hogere standaarden voor arbeidsomstandigheden" in Turkije. Werktijden en gezondheids- en veiligheidsregels moeten beter geregeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl