Bloemen bij de plek waar de 22-jarige Ömer Köksal werd doodgeschoten ANP

"Het is de vraag of preventief fouilleren de rust in Blerick gaat terugbrengen", zegt het Venlose gemeenteraadslid Hay Janssen (PvdA) tegen het NOS Radio 1 Journaal. Burgemeester Scholten besloot dat de politie de komende maand in grote delen van Venlo preventief mag fouilleren.

Vorige week woensdag kwam de 22-jarige Ömer Köksal om bij een schietpartij in Blerick, een stadsdeel van Venlo. Een dag later werden journalisten in Blerick belaagd door een groep van vijftien mannen. Ook afgelopen weekend was het onrustig: zo werd er zaterdag iemand in Venlo mishandeld en werd in de nacht van zaterdag op zondag een auto in brand gestoken.

Door de maatregel van burgemeester Scholten mogen agenten zonder concrete verdenking fouilleren op verboden wapenbezit. Volgens Janssen zullen de problemen daarmee niet zijn opgelost: "We hebben onderschat wat er aan de hand is in Blerick. Zo heeft de wijk Vastenavondkamp, waar ik zelf woon, al langer te kampen met sociale en economische problemen. Daar moet je voor de lange termijn iets aan doen."

Door landelijke maatregelen verplaatste de drugshandel zich van de randen van de stad naar de woonwijken.

Venloos gemeenteraadslid Hay Janssen (PvdA)

Janssen zegt dat de gemeente te lang heeft gewacht met ingrijpen, al heeft volgens hem ook Den Haag schuld: "We hadden de drugsoverlast in de stad goed onder controle, maar door landelijke maatregelen verplaatste de handel zich van de coffeeshops aan randen van de stad, naar de wijken." Burgemeester Scholten liet vorige week al weten dat de dood van Köksal verband houdt met drugshandel.

Volgen Janssen moeten de onderliggende problemen in de wijken worden aangepakt: "De gemeente zal moeten investeren in deze wijken, dat gebeurt te weinig."

STER reclame