Kimberley Bos ANP

Skeletonster Kimberley Bos hoopt zich de komende maanden te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De baan in Pyeongchang ligt haar, want in maart pakte ze uitgerekend daar brons tijdens een wereldbekerwedstrijd.

"Dat het de olympische baan was, maakte het extra bijzonder. Echt iedereen was er toen bij, want het was een testevent. Dan is het een voordeel dat je geen thuisbaan hebt. In Zuid-Korea stonden alle deelnemers op 27 afdalingen. Dan is iedereen gelijk en dat is in mijn voordeel."

Te klein voor bobsleeën

Vier jaar geleden maakte ze op advies van de bond de switch van de bob naar de slee. "Ik ben niet zo lang, 1.66 meter. Voor bobsleeën ben ik gewoon te klein om aan het gewicht te komen. Dan moet ik eigenlijk 75 kilo wegen. Als je atletisch wil blijven met mijn lengte dan is dat onmogelijk."

'Skeleton is een achtbaan, die je zelf in de hand hebt'

En dus beproeft ze haar geluk als skeletonster. In het begin ging dat met vallen en opstaan, met vele blauwe plekken als gevolg. Maar inmiddels heeft Bos er veel plezier in. "Skeleton is eigenlijk een achtbaan en die achtbaan heb je zelf in de hand."

In de komende maanden staan er zeven wereldbekerwedstrijden op het programma. De beste twaalf van het eindklassement mogen zich gaan opmaken voor de Olympische Spelen.

STER reclame