Oud-premier Berlusconi met de Siciliaanse lijsttrekker Musumeci
NOS NieuwsAangepast

Centrum-rechtse coalitie lijkt te zegevieren op Sicilië

De centrum-rechtse coalitie lijkt de regionale verkiezingen op Sicilië te gaan winnen. Volgens een exitpoll heeft centrum-rechts onder leiding van Nello Musumeci tussen de 35 en de 39 procent van de stemmen gekregen. De populistische Vijfsterrenbeweging krijgt tussen de 33 en 37 procent. Centrum-links, onder leiding van de Democratische Partij van premier Gentilone, heeft het nakijken en eindigt waarschijnlijk op afstand als derde.

De werkelijke uitslag kan afwijken van deze cijfers, want centrum-rechts en de Vijf Sterren Beweging lijken dus dicht bij elkaar te liggen en peilingen kennen altijd een foutmarge. Het tellen van de stemmen begint morgenochtend om 8.00 uur, de uitslag wordt in de loop van de dag verwacht.

Fraude

De verkiezingen op Sicilië gelden als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen die volgend jaar in Italië worden gehouden. Centrum-rechts, waarvan oud-premier Berlusconi's partij Forza Italia onderdeel is, heeft de inmiddels 81-jarige viervoudig oud-premier ingezet als stemmentrekker. Hijzelf ambieert een nieuwe rol in de politiek, al kan hij geen premier meer worden omdat hij is veroordeeld wegens fraude.

Voor de 31-jarige partijleider Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging staat er veel op het spel, want hij wil premier te worden en een goed resultaat op Sicilië is eigenlijk onontbeerlijk voor zijn partij. Die stond er lange tijd goed voor in de opiniepeilingen, maar er is veel kritiek op het optreden van de burgemeesters die namens de partij zijn aangetreden in Rome en Turijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl