1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Belgische minister kritisch over arrestatiebevel Puigdemont

Er is steeds meer kritiek in België over het arrestatiebevel van de afgezette Catalaanse regiopresident Puigdemont. De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei tegen VTM Nieuws dat Madrid te ver is gegaan. "Waar blijft Europa?", zei hij. "Vreedzame mensen ineen kloppen en regeringsleden in de gevangenis steken. Ik stel mij daar vragen bij."

De minister verwacht nu dat Europa een oordeel velt. Jambon: "Deed hetzelfde zich voor in Polen of Hongarije, dan zouden we heel wat andere reacties krijgen."

Oud-premier en PS-voorman Di Rupo noemt het op Twitter schokkend om Puigdemont in een cel te stoppen. Volgens hem gedraagt de Spaanse premier Rajoy zich als een "autoritaire franquist", refererend aan de Spaanse oud-dictator Francisco Franco.

Eerder hield België zich afzijdig over Catalonië. Staatssecretaris Francken voor Asiel en Migratie werd vorige week nog teruggefloten door premier Michel toen hij zei dat Puigdemont eventueel politiek asiel kon aanvragen. Michel zei toen dat dat nog niet aan de orde was.

Vanochtend gaven Puigdemont en vier van zijn ministers zichzelf aan bij de Belgische politie. Spanje vaardigde eerder een arrestatiebevel uit tegen het vijftal. Een Belgische onderzoeksrechter moet binnen 24 uur zeggen wat hij met het Europese arrestatiebevel doet. De rechter kan besluiten tot aanhouding, maar hij kan het aanhoudingsverzoek van Madrid ook naast zich neerleggen.

Spanje vervolgt Puigdemont en zijn ministers voor rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl