Mathieu van der Poel
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel declasseert concurrentie en grijpt Europese titel

Veldrijder Mathieu van der Poel verkeert nog altijd in grootse vorm. In Tábor (Tsjechië) pakte Van der Poel, die dit jaar slechts twee crossen verloor, zijn eerste Europese titel.

Van start tot finish reed de renner van Beobank-Corendon op kop. Lars van der Haar greep op 22 seconden het zilver. Toon Aerts werd derde op ruim anderhalve minuut van de dominante Van der Poel.

Nog nooit verloren in Tábor

Nog nooit verloor Van der Poel een cross in Tábor, waar hij in 2015 op 20-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen ooit werd. Regerend wereldkampioen Wout van Aert ontbrak bij de EK, hij verkoos een trainingskamp in Italië boven de titelstrijd in Tsjechië.

Van der Poel maakte aan het begin van de wedstrijd zijn status direct waar en ging als eerste renner het veld in. Alleen Lars van der Haar en Toon Aerts, de twee vorige Europees kampioenen, konden hem volgen. Het trio pakte meteen een tiental seconden op de concurrentie.

Samenvatting EK veldrijden: Van der Poel oppermachtig

Aerts moest al snel een paar meter toegeven, Van der Haar kon langer in het wiel van Van der Poel blijven. In de tweede ronde verloor hij alsnog en definitief de aansluiting bij de leider in de Tsjechische modder.

Springend over de balken

Als enige renner lukte het Van der Poel over de balken heen te springen op zijn fiets, terwijl alle anderen moesten afstappen. Van der Haar moest iedere ronde opnieuw zijn schoenen in de pedalen klikken en aanzetten, terwijl Van der Poel direct verder kon.

Van der Haar (Telenet-Fidea) reed de rest van de wedstrijd op gepaste afstand, maar kon het 'peloton' wel voorblijven. Aerts viel terug in de eerste grote groep, met daarin acht Vlamingen die moesten strijden om de derde plaats.

Aerts pakte uiteindelijk nog het brons door Michael Vanthourenhout in een sprint te verslaan, toen Van der Poel al ruim anderhalve minuut binnen was.

Van der Poel: dit rondje ligt me goed, ik kom hier graag

"Dit is bijna een perfect seizoen", reageerde Van der Poel, die zijn ongeslagen status in Tábor behield. "Dit is een rondje dat me goed ligt, de balken liggen op een tactische plek."

"Lars bleef druk zetten, maar ik wist dat ik op die balken de sterkste was. De rest van het rondje kon ik op techniek afwerken."

Van der Poel miste wel zijn grootste concurrent voor het WK eind januari, Wout van Aert. "Natuurlijk is het jammer dat hij er niet is. Als iedereen er staat is de overwinning meer waard, maar dat is zijn eigen keuze."

Van der Haar: heb het EK verloren op de balken

Van der Haar schikt zich in zijn rol als 'best of the rest'. "We waren allebei heel goed en reden iedereen eraf. Ik reed bijna dezelfde rondetijden als Mathieu, maar verloor het op de balken" realiseert Van der Haar zich.

"Dat koste met elke ronde twee tot vier seconden. Ik heb er lang over nagedacht, maar maakte toch de keuze om niet te springen. Deze balken zijn voor mij iets te moeilijk. Toen was het wachten op een fout van Mathieu, maar hij maakt geen fouten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl