NOS SportAangepast

'Vijver met marathontalent droogt langzaam op bij ons'

Steeds minder marathontalent in Nederland

"Wil je de marathon in 2 uur en vijf, zes of zeven minuten lopen, dan vergt dat jaren van heel veel training zonder dat je daar in de beginjaren veel voor terugkrijgt. Dat is lastig in deze snelle maatschappij. De vijver met marathontalent droogt bij ons langzaam op."

De conclusie is van Kamiel Maase, voormalig nationaal recordhouder op de marathon en tegenwoordig als prestatiemanager in dienst bij sportkoepel NOC*NSF. Maase is een van de vier Nederlanders die er in de historie in is geslaagd de marathon binnen 2 uur en 10 minuten te volbrengen.

Michel Butter, die later vandaag tot het deelnemersveld van de prestigieuze marathon van New York behoort, behoort ook tot dat selecte gezelschap. Met 2.09.58 bleef hij in 2012 net onder de voor Nederlandse lopers magische grens. Butter, die vandaag 32 wordt, debuteerde in 2011 op de marathon en begint in The Big Apple aan zijn negende stadsmarathon.

Butter investeert alles in een succesvolle marathonloopbaan. Hij traint geregeld in Kenia, waar hij de ideale omstandigheden vindt om zichzelf te verbeteren. In Nederland heeft hij in de aanloop naar New York vier weken lang zo'n 12 uur per dag in een hoogtetent doorgebracht om in Amerika een topprestatie neer te zetten.

Lopers tijdens de New York Marathon op de Verrazano-Narrows Bridge

"Ik wil geen concessies doen. In Kenia vind ik de innerlijke rust, de ideale arbeid-rust verhouding. Ik probeer te leven en te trainen als een Keniaan en ben blij dat ik nog steeds kan doen wat ik moet doen: die focus op de marathon vasthouden, veel trainen", zegt Butter over zijn sterke honger naar succes.

Het Nederlands record staat sinds drie weken op naam van Abdi Nageeye, geboren in Somalië maar al enkele jaren voor Nederland uitkomend. In Amsterdam liep hij naar 2.08.16, waarmee hij vijf seconden sneller was dan het oude record van Maase.

Nageeye en Butter willen aansluiting met de internationale top krijgen. Die top bestaat vooral uit Oost-Afrikanen. Waar Nageeye dit jaar de Europese ranglijst met zijn tijd van Amsterdam aanvoert, staan er dit jaar 113 Afrikanen op de wereldranglijst met een tijd onder de 2 uur en 10 minuten.

"Er zijn duizenden, duizenden Kenianen met talent die het proberen op de marathon. Wij zien niet op onze televisie, of in Berlijn, Londen, Rotterdam of Amsterdam die 99,9 procent die het niet haalt uit die talentpool", zegt Maase. "Bij ons droogt de vijver van jongens en meisjes die bereid zijn de tijd en energie in de marathon te steken, op."

Succesfactoren

Leven en trainen als een Keniaan verhoogt de kans op succes, meent Butter. Zijn trainer Guido Hartensveld denkt dat er ook nog andere mogelijkheden zijn om beter te worden. "Gaat Michel harder lopen als hij in Kenia gaat wonen? Dat denk ik niet. Je moet je afvragen 'waar kan ik me nog verbeteren'. Bij Michel gaat het dan om een stukje techniek, blessurepreventie, loopefficiëntie en arbeid-rust verhouding."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl