Een man brengt zijn stem uit in Palermo
NOS NieuwsAangepast

Sicilië naar de stembus, graadmeter voor heel Italië

Inwoners van de Italiaanse regio Sicilië mogen vandaag naar de stembus om een nieuw parlement en een regionale president te kiezen. Vanmorgen gingen de stemlokalen open en vanavond om 22.00 uur sluiten ze weer.

De Siciliaanse verkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de landelijke verkiezingen volgend jaar, zegt correspondent Mustafa Marghadi. Vooral voor de populistische Vijfsterrenbeweging is het erop of eronder. "Partijleider Luigi di Maio heeft een goed resultaat nodig om in maart kans te maken op het premierschap van Italië."

De partij deed het lange tijd goed, omdat veel Italianen de gevestigde politiek zat waren. "Maar met twee burgemeesters in Rome en Turijn die er weinig van bakken, twijfelen veel mensen of de Vijfsterrenbeweging regeringsverantwoordelijkheid aan kan." Di Maio zou bij een overwinning met zijn 31 jaar ook de jongste premier ooit zijn.

Comeback Berlusconi

Tot nu toe geven de peilingen geen duidelijke potentiële winnaar aan. Het is een nek-aan-nek-race tussen centrum-rechts en de partij van Di Maio. De Partito Democratico van premier Gentiloni dreigt afgestraft te worden.

De verenigde rechtse partijen hebben oud-premier Silvio Berlusconi uit de kast getrokken als stemmentrekker. "Met zijn gezicht opnieuw wat strakker en zijn vers geverfde zwarte haren weer recht achteruit gekamd, voert de 81-jarige Berlusconi campagne op Sicilië", vertelt Marghadi. "Hij kan alleen geen premier meer worden wegens zijn veroordeling voor fraude."

Berlusconi spreekt op Sicilië

Sicilië is een van de armste regio's van Italië en heeft veel problemen. De maffia heeft er nog altijd veel invloed. In het verleden zijn verschillende regionale leiders onderzocht op mogelijke banden met de Siciliaanse maffia-tak, de Cosa Nostra.

Ruim 4,5 miljoen Sicilianen mogen vandaag hun stem uitbrengen. De uitslag van de verkiezingen wordt in de loop van morgen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl