Onana pakt eindelijk weer punten voor Ajax

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onana pakt weer punten voor Ajax

André Onana en Tonny van Leeuwen. Twee namen die geassocieerd worden met katachtige reflexen onder de lat. Maar verder zijn het toch grootheden uit heel verschillende tijdperken en compleet verschillende werelden.

Vrijdag nam de Kameroense doelman de Tonny van Leeuwen-trofee, een prijs voor de minst gepasseerde doelman van het afgelopen seizoen, in ontvangst. Niet op een podium met bijpassende rode loper, maar gewoon na de training op De Toekomst.

"Ik heb gehoord dat Van Leeuwen een geweldige keeper was, die is omgekomen bij een ongeluk", weet Onana te vertellen. "Dat is alles wat ik weet, maar ik ben wel heel trots op deze prijs."

André Onana ANP Pro Shots

Met het slijk nog op de schouders blikt Onana terug op de afgelopen maanden. Een periode waarin hij doorbrak bij Ajax en de finale van de Europa League speelde en meteen daarna naar Rusland vertrok voor de Confederations Cup.

"Na de Europa League-finale sprak de trainer met ons. Hij zei: André, niemand gaat hier weg. We gaan dit team bijeen houden en versterken met nieuwe spelers. Ik vertrok naar de Confederations Cup in Rusland en las opeens dat Peter Bosz weg ging. Ik dacht: wat is dit nu?"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onana: natuurlijk dacht ik na over een vertrek

Ook voor Onana was er genoeg belangstelling, onder andere van Napoli. Begon hij toen niet te twijfelen? "Natuurlijk dacht ik na over een vertrek. Zo gaat dat in het voetbal. Nu speel ik bij Ajax en moet ik laten zien wie André Onana is. En dan zien we volgend jaar wel wat er gebeurt."

Vooral het vertrek van Bertrand Traoré (Olympique Lyon) en Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur) was een tegenvaller voor de doelman. "Wij waren echt broers buiten het veld. En met Sánchez kon ik altijd in het Spaans communiceren. Dat is nu lastiger."

André Onana ANP Pro Shots

Ajax-trainer Marcel Keizer:

"Onana is een hele goede keeper. Als keeper van Ajax krijg je geen wedstrijden met veel reddingen. Het gaat om een paar cruciale momenten. En het gaat om de stand. Bij 4-0 moet je de bal ook pakken, maar dat is toch anders dan bij 1-0 of 1-1. Daar zit weer een stijgende lijn in. Hij heeft ons de laatste weken echt punten opgeleverd."

Geen wonder dat de 21-jarige doelman een dipje kende aan het begin van het seizoen. Maar de laatste weken is de Kameroener weer een rots in de branding bij zijn club. Denk bijvoorbeeld aan de strafschop van Nicolai Jørgensen die hij keerde in De Kuip tegen Feyenoord.

Ook statistisch gezien zit Onana weer op het niveau van voor de zomer. Zijn reddingspercentage ligt iets lager dan vorig jaar (77,8 procent, om 79,8 procent), maar het verschil is verwaarloosbaar.

Reddingspercentage eredivisie 2017/18

Schoten op doelReddingenReddingspercentage
Robert Zwinkels (ADO Den Haag)645179,7 procent
Jeroen Zoet (PSV)453577,8 procent
Diederik Boer (PEC Zwolle)453577,8 procent
André Onana (Ajax)362877,8 procent
Mark Birighitti (NAC Breda)292275,9 procent

In mei verlengde Onana zijn contract bij Ajax tot 2021. Maar contracten zeggen niet alles in het voetbal, weet hij ook inmiddels. En dus lonkt mogelijk een vertrek naar een grote club in het buitenland. De Premier League wellicht? Of zijn oude liefde Barcelona?

"Dat zou mooi zijn. Ik moet het hier goed doen. Dan heb ik komende zomer een keuze. Wat mijn rol daarin is? Ik probeer gewoon mezelf te zijn, André Onana."

Ajax neemt het zondagmiddag om 14.30 uur in Amsterdam op tegen FC Utrecht. Het duel is live te volgen via NPO Radio 1, het liveblog op NOS.nl en Teletekstpagina 826. De samenvatting is vanaf 19.00 uur te zien bij Studio Sport op NPO 1.

STER Reclame