NOS SportAangepast

Tienpont zeilt vanmiddag alsof er niets gebeurd is

Schipper Simeon Tienpont start vanmiddag 'gewoon' als schipper van Team AkzoNobel, in de tweede etappe van de Volvo Ocean Race van Lissabon naar Kaapstad. Zo normaal als dat nu lijkt, zo ongewoon was het twee weken geleden bij de ouverture van de zeilwedstrijd rond de wereld.

Simeon Tienpont

Tienpont werd namelijk een week voor de start op non-actief gezet door AkzoNobel wegens contractbreuk door zijn managementbedrijf STEAM Ocean Racing. De schipper legde zich daar niet bij neer en stapte naar het Nederlands Arbitrage Instituut. Dat stelde hem in het gelijk, waarna Tienpont een dag voor de race naar startplaats Alicante vloog om aan boord te stappen voor de eerste etappe naar Lissabon. Team AkzoNobel eindigde daarin als vierde.

Schipper én eigenaar

De constructie waarin Tienpont aan het roer zou staan bij AkzoNobel deed bij Bouwe Bekking, de schipper van Team Brunel, eerder al de wenkbrauwen fronsen. Tienpont was namelijk zowel schipper als werkgever en dat zou tot de problemen hebben geleid. Tienpont: "Het is een constructie waarvoor destijds is gekozen, ik voel me daar comfortabel bij."

Tienpont: enorm trots op mijn bemanning

In Lissabon, finishplaats van de eerste etappe, wil Tienpont ook niet meer over het conflict kwijt. "Het waren hectische weken, de voorbereiding verliep niet zoals gehoopt. We hebben hard gewerkt om alle puzzelstukken bij elkaar te vinden."

'Er is een sterke basis'

Met die puzzelstukken doelt Tienpont op bemanningsleden. De schipper had moeite een crew samen te stellen voor de eerste etappe. Meerdere ervaren zeilers stapten in de nasleep van het conflict met AkzoNobel op, omdat ze niet meer onder Tienpont wilden varen. Die problemen lijken verleden tijd. "Het was niet de ideale voorbereiding, maar er staat nu een heel sterke basis waar ik op kan terugvallen."

De schipper vervolgt: "We hebben laten zien een degelijk resultaat neer te kunnen zetten met slechts een paar vaste teamleden. Het is belangrijk om op volle sterkte terug te komen. Ik ben ongelooflijk trots op ze."

Bekking: we hebben twaalf keer achteruit moeten varen

Voor schipper Bekking van Team Brunel begon de Volvo Ocean Race een stuk relaxter, al was het resultaat in de eerste etappe niet denderend. Hij voer zijn boot als zesde de haven van Lissabon binnen.

"Daar zijn we niet blij mee, maar we weten waar het aan ligt. We moesten bijvoorbeeld twaalf keer achteruit varen vanwege beschadigingen aan het roer en de kiel. Er waren behoorlijk wat beschadigingen aan het onderwaterschip, dat zit op een gegeven moment ook tussen de oren."

Westelijke of oostelijke route?

Om 15.00 uur vanmiddag is de start van de tweede etappe: 7.000 mijl van Lissabon naar Kaapstad. En nu wordt de route die de boten kiezen interessant. Bekking: "We mogen nu direct naar Kaapstad toe, maar daar staat vaak wat minder wind. Hoe meer je naar het westen vaart, hoe sneller je kan varen. Maar dat is dan wel 1.200 mijl langer."

"Toch is de kans denk ik maar tien procent dat we die korte route pakken, dat heeft de historie wel uitgewezen. Het kan nog afhangen van de positie in de vloot, maar op dit moment zou ik zeggen dat we de lange route nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl