NOS SportAangepast

EK veldrijden moeten feestje voor Oranje worden

Van der Poel wint altijd in Tabor

Voor de EK veldrijden heeft Nederland zowel bij de mannen als bij de vrouwen een ijzer in het vuur. Bij de mannen is dat de schier onverslaanbare Mathieu van der Poel, bij de vrouwen geldt Maud Kaptheijns dit jaar als een erkend gouddelver.

De twee veldrijders zijn met een duidelijke missie naar het Tsjechische Tabor afgereisd. "Ik ga daarheen om te winnen. Dat is heel simpel", stelt Van der Poel. Kaptheijns doet daar niet voor onder: "Ik wil alleen maar winnen en een trui is een trui natuurlijk. Als je de kans hebt, moet je die pakken."

Maar ondanks de status van favorieten zijn er ook veel verschillen. Sportminnend Nederland is inmiddels wel gewend aan de naam van Van der Poel, maar Kaptheijns is nog een beetje nieuw. Zij beleefde pas dit jaar haar echte doorbraak. "Het publiek leert mij wel steeds beter kennen."

Een nadere introductie lijkt niettemin niet overbodig. "Ik houd van het zand, daar kan ik echt het verschil maken. Tegenwoordig ben ik ook echt goed in de sprint. Ik strijd tot het einde en ik heb een keihard karakter. Ik ben niet snel te stoppen."

Kaptheijns: Ik heb een keihard karakter

En toch is het opvallend dat juist dit jaar alles lukt bij de 23-jarige Brabantse. "Ik voel me goed, alles valt op de juiste plek. De basis is goed en ik heb een stap kunnen zetten. Een jaartje ouder is een jaartje sterker", aldus de winnares van alle vier de wedstrijden in de superprestige, een wereldbekerwedstrijd en een Grand Prix.

Kunststukje

Met de vorm bij die andere Nederlandse favoriet zit het ook wel snor. Van der Poel haalde afgelopen woensdag nog een kunststukje uit tijdens de Koppenbergcross.

Landgenoot Lars van de Haar en de Belg Toon Aerts leken daar om de zege te gaan strijden, maar in de laatste ronde haalde Van der Poel ze bij. Hij ging erop en erover om vervolgens na de streep ter aarde te storten. Tot de streep en geen meter verder. "Ik ben blij met hoe het nu gaat en ik probeer er ook echt van te genieten", vertelt Van der Poel.

Van der Poel maakt indruk in Koppenbergcross

Nu ligt de focus op de EK in het Tsjechische Tabor. Daar werd Van der Poel in 2015 ook al wereldkampioen. "Ik vind het een mooi rondje en ik kom er graag. Als ik het me goed herinner, heb ik daar nog nooit een cross verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl