ANP
NOS NieuwsAangepast

Advocaat slachtoffers Robert M.: ze hadden wel even mogen googelen

Justitie heeft "uitermate incapabel" gehandeld rond het bezoek van twee Volkskrant-journalisten aan Robert M. Dat stelt advocaat Richard Korver, die een groot aantal slachtoffers vertegenwoordigt.

Journalisten van de Volkskrant bezochten M. in de gevangenis in Vught, toen bleek dat hij een brief wilde sturen aan de ouders van de slachtoffers. Robert M., die tot 19 jaar cel en tbs is veroordeeld voor het misbruiken van 67 jonge kinderen, heeft daarin excuses aangeboden.

De journalisten konden M. bezoeken doordat hij ze had aangemeld als 'relatiebezoek'. Dat had nooit mogen gebeuren, vindt Korver. "Vanaf het moment dat justitie door ons is gewaarschuwd, zijn ze adequaat gaan handelen. Maar dat Robert M. post kon versturen naar allerlei mensen door het woordje 'advocaat' erbij te zetten en dat niemand dat heeft gecontroleerd, dat is voor mij redelijk onverklaarbaar."

Korver had verwacht dat justitie alerter zou zijn. "Ik heb begrepen dat hij nooit bezoek kreeg. Als er dan opeens bezoek komt voor zo'n gedetineerde, dan zou ik denken dat alle alarmbellen afgaan. Dan haal je toch op zijn minst de namen van de bezoekers door Google?"

Hulp van hem is het laatste waar mijn cliënten op zitten te wachten.

Advocaat Richard Korver

"Als dat was gebeurd, had men direct gezien dat het om twee journalisten van de Volkskrant ging. De minister omschrijft dat als 'penitentiair onvoldoende scherp'. Dat vind ik een uitermate eufemistische uitdrukking. Ik noem dat gewoon een blunder."

Via Korver is de brief van M. uiteindelijk bij de ouders beland. Hij zegt dat hij niet heeft getwijfeld over het doorsturen van de brief. "Ik heb heel goede afspraken met mijn cliënten. Mensen die dit soort berichten willen ontvangen, krijgen die. Mensen die het niet willen, kunnen via ons systeem ervoor kiezen om de berichten niet te ontvangen."

Met rust laten

Volgens Korver had geen enkele ouder de behoefte om met de kindermisbruiker te spreken. "Hij biedt zogenaamd zijn hulp aan in die brief. Dat is het laatste waar mijn cliënten op zitten te wachten. Ze willen vooral dat hij zich koest houdt en aan zijn eigen behandeling gaat werken."

De raadsman wil dergelijke situaties niet meer meemaken. "Robert M. heeft nogal wat aangericht in de levens van mijn cliënten. Ik mag hopen dat hij, na de commotie die hij voor de zoveelste keer heeft veroorzaakt, nu de boodschap heeft begrepen: het is aan mijn cliënten om te bepalen of ze met hem willen spreken, niet aan hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl