Prins Bernhard en Pieter van Vollenhoven vorig jaar in Biddinghuizen
NOS NieuwsAangepast

'Rijken, onder wie prins Bernhard, kapen huizenmarkt Amsterdam'

Een groeiend deel van de Amsterdamse huizenmarkt raakt in bezit van beleggers die huizen kopen voor de verhuur. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool. Vorig jaar kwam 16 procent van de verkochte huizen in Amsterdam in handen van beleggers.

De krant beschrijft dat rijke ondernemers, vermogende families, huisjesmelkers, professionele beleggers, Wallenkoningen, pensioenfondsen en een lid van de koninklijke familie flink handelen op de Amsterdamse woningmarkt.

De beleggers drijven de prijzen op en zorgen ervoor dat mensen die een huis willen kopen om er te gaan wonen achter het net vissen. Ze betalen hoge prijzen omdat ze het geld er met de verhuur aan onder anderen expats makkelijk uitkrijgen. Ook zijn de panden door de stijgende prijzen voor hen interessant als beleggingsobject.

Prins Bernhard

Ruim twintig particulieren hebben elk meer dan honderd huizen of bedrijfspanden in de stad. Onder hen is volgens de krant prins Bernhard jr, die 102 panden bezit. Andere grote vastgoedbeleggers zijn media-ondernemer en oud-acteur Reinout Oerlemans en makelaarsfamilie Rappange.

Wethouder Laurens Ivens zegt dat de opkomst van investeerders op de woningmarkt heel ongewenste effecten heeft. Onder meer op sociaal vlak omdat koopwoningen worden opgesplitst en verhuurd. "Iemand die een huis heeft gekocht in een wijk met meer koopwoningen, zit na verloop van tijd in een wijk vol huurders, met veel verhuizingen", zegt Ivens in het Parool.

Londense praktijken

Gisteren riep de wethouder in een open brief aan Trouw het nieuwe kabinet op om wat te doen tegen de volgens hem Londense praktijken. "Een woning is om in te wonen en niet om aan te verdienen", schreef hij.

Het is volgens hem aan minister en oud-wethouder Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om hier iets aan te doen. "Ik hoop dat de nieuwe minister met haar Amsterdamse ervaring beseft dat het de hoogste tijd is om dit hard aan te pakken."

Ivens is van plan om begin volgend jaar met maatregelen te komen. Het college onderzoekt de mogelijkheid voor een woonplicht voor huizenkopers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl