NOS NieuwsAangepast

140 dode zeehonden aangespoeld bij Baikalmeer

Meer dan 140 dode zeehonden aangespoeld

De afgelopen dagen zijn meer dan 140 dode Baikal-robben aangespoeld op de oevers van het Baikalmeer in Siberië. Wetenschappers zeggen voor een raadsel te staan en zijn bezorgd.

De Baikal-rob is zeldzaam en een van de weinige zeehondensoorten die in zoet water leven. Alle gevonden kadavers zijn van volwassen en krachtige zeehonden; 80 procent zijn zwangere vrouwtjes.

Honger

Wetenschappers houden er rekening mee dat de zeehonden zijn overleden door ondervoeding. "Er was geen voedsel in hun maag", zeggen de autoriteiten in Russische media. Volgens de autoriteiten was er ook nauwelijks vis in het deel van het meer waar ze werden gevonden.

Tests in Russische laboratoria hebben niets opgeleverd. Er wordt nader onderzoek gedaan om te kijken of de massasterfte komt door chemische stoffen.

Met een lengte van meer dan zeshonderd kilometer en een diepte van meer dan 1600 meter is het Baikalmeer het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Het is in Rusland een populaire toeristenbestemming.

De Russische autoriteiten schatten de populatie aan Baikal-zeehonden op ongeveer 128.000. Sinds 1980 is de vangst op de zeehonden streng gereguleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl