'Tiener van dertig' Drenthe heeft al een boek en loopt nu stage

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Drenthe is pas 30, maar heeft nu al eigen boek

Veel sporters met een eigen boek brengen dat uit na een glansrijke carrière, waarin de hoogtepunten elkaar in hoog tempo opvolgden. Royston Drenthe doet dat echter op zijn eigen manier: op zijn dertigste, in het jaar waarin zijn loopbaan als een nachtkaars is uitgegaan.

Op 9 februari van dit jaar werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat Drenthe een punt had gezet achter zijn loopbaan. "Royston Drenthe (29) stopt met voetballen", kopte NOS.nl. Dat zijn leeftijd werd genoemd, zegt genoeg.

29 jaar oud pas, hij had nog jaren voor zich kunnen hebben. Maar de motivatie was weg en hij was inmiddels al behoorlijk uit beeld geraakt: bij Baniyas SC in de Verenigde Arabische Emiraten sleet hij zijn laatste dagen als voetballer.

Royston Drenthe gepresenteerd bij Real Madrid NOS

In de zomer van 2007 zag het leven van Drenthe er heel anders uit. Het verhaal is bekend: na het door Jong Oranje gewonnen EK in eigen land maakte Drenthe een transfer naar Real Madrid.

In de Spaanse hoofdstad, waar ook Arjen Robben en Wesley Sneijder in die periode speelden, veranderde het leven van de linkspoot voorgoed en sindsdien werd er op sportief vlak weinig meer van hem vernomen.

Royston Drenthe en Foppe de Haan ANP

Everton zag het later ook in Drenthe zitten, maar ook in Engeland kwam zijn carrière nooit echt van de grond. Stappen, pokeren en andere afleidende bezigheden zorgden ervoor dat hij ook in Liverpool geen onuitwisbare indruk wist te maken.

"In die periode (na zijn vertrek bij Everton, red.) vond ik het spelletje (pokeren, red.) erg leuk, maar ik had er nog geen kijk op. Als ik op een avond vijftigduizend euro verloor, dan deed het mij niks", valt er te lezen in Drenthes boek.

"Net als het vliegen met een privéjet. Met Kerst ging ik een keer een weekend naar Marbella voor 32 duizend euro. Die bedragen raakten me niet."

Royston Drenthe ANP Pro Shots

Na tien jaar vol met avonturen is Drenthe teruggekeerd in Rotterdam, waar hij onlangs is begonnen met een stageperiode bij Feyenoord. Dus niet als speler, maar als jeugdtrainer.

"Het is voor mij enorme eer", zegt Drenthe over zijn terugkeer op Varkenoord. "Ik hoop een thuisbasis te creëren en dat is meer dan zat. Of ik trainer wil worden? De ambities zijn er, maar je weet niet waar het schip gaat stranden en waar ik over tien jaar sta."

Dat weet je bij Drenthe inderdaad nooit. Op 7 augustus 2007 had hij, toen hij het veld van Bernabéu betrad, ook nooit kunnen denken dat hij een decennium later al met zijn eigen boek in handen zou staan.

STER Reclame