Gesprek met de minister-president NOS

Premier Rutte hoopt dat middenpartijen, zoals PvdA, CDA en D66, bij de volgende verkiezingen veel stemmen halen. Als dat gebeurt, is dat volgens hem een teken dat het vertrouwen van mensen in de politiek en politici is toegenomen.

Hij zei dat in het wekelijkse Gesprek met de minister-president, dat vandaag weer voor het eerst sinds de verkiezingen is uitgezonden.

Rutte zei dat het op dit moment met het vertrouwen van de burgers in de politiek slecht gesteld is. "Welk kabinet ook aantreedt, het wordt door mensen met wantrouwen benaderd. Op zich begrijp ik dat: eerst zien, dan geloven."

Het brede politieke midden

Volgens de premier is het de ambitie van het kabinet om voor alle Nederlanders het goede te doen. Het is een van zijn doelstellingen dat de burgers over vier jaar meer vertrouwen hebben in de politiek.

"Waar dat uit moet blijken? Bijvoorbeeld dat voldoende mensen vertrouwen blijven hebben in volkspartijen als de PvdA, CDA, D66 en VVD. Dat brede politieke midden, ik hoop dat daar veel aanhang voor blijft." De PvdA verloor bij de laatste verkiezingen 29 zetels en heeft er nu negen.

Volkspartijen zijn volgens Rutte bereid om tegen hun kiezers te zeggen dat ze niet alles kunnen en dat ze keuzes moeten maken. "En ze zijn bereid dat aan hun kiezers uit te leggen."

Als daarentegen partijen op de flanken van het politieke spectrum groter worden, is Rutte naar eigen zeggen niet geslaagd. "Dan is er op dit punt te weinig bereikt."

Gesprek met de minister-president

STER reclame