Hulpverleners van het Rode Kruis aan het werk tijdens de ebola-crisis in Sierra Leone ANP

Het Rode Kruis heeft toegegeven dat is gefraudeerd met geld dat was bestemd voor de bestrijding van de ebola-crisis in West-Afrika, meldt de BBC. De hulporganisatie zegt dat 5 miljoen dollar is verdwenen en heeft excuses aangeboden.

De dodelijke ziekte eiste tussen 2014 en 2016 zeker 10.000 levens. De meeste slachtoffers kwamen om in Liberia, Sierra Leone en Guinee. In totaal kregen de afdelingen van het Rode Kruis in de getroffen landen zo'n 100 miljoen dollar.

Corruptie

In Liberia werd het meest gefraudeerd. Daar verdween 2,7 miljoen dollar, vooral door te hoge prijzen voor hulpgoederen of het uitbetalen van salarissen aan niet-bestaande medewerkers. In Sierra Leone werd vooral gefraudeerd door bankmedewerkers. In Guinee werd voor ongeveer 1 miljoen dollar aan valse facturen ingediend.

Het Nederlandse Rode Kruis zegt 27.000 euro kwijt te zijn, maar dat is volgens een woordvoerder geen geld van giro 555. Hij zegt dat de organisatie zich bedonderd voelt en actie gaat ondernemen.

Correspondent Bram Vermeulen was vorige maand in Liberia. Ook hij zag dat veel hulpgeld niet goed terecht is gekomen.

'Bij de gratie van God, we zijn helden'

Het Rode Kruis was eerder deze week in het nieuws omdat de organisatie zijn excuses maakte omdat de leiding van het Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog weinig tot niets heeft gedaan voor vervolgde Joden in Nederland.

STER reclame