Het kamp werd opgezet om uiteindelijk een grote raketinstallatie op te bouwen Wikipedia | US Army

Afval op een voormalige Amerikaanse militaire basis op Groenland levert een groot gevaar op voor mens en milieu. Dat meldt de IJslandse omroep RÚV op basis van een onderzoek van de VN-Mensenrechtenraad.

Op basis Camp Century in het noordwesten van Groenland is na het vertrek van de Amerikanen veel rommel achtergebleven, waaronder chemisch afval en kernafval. De onderzoekers troffen vorig jaar 240.000 liter afvalwater en 200.000 liter diesel aan.

De basis ligt nu nog diep verscholen onder een gletsjer, maar door de opwarming van de aarde smelt het ijs en komt de basis met het afval naar de oppervlakte. Naar verwachting is dat over negentig jaar.

De regering van Groenland drong bij de VN aan op een onderzoek naar de basis, omdat de Amerikanen niet opschieten met het opruimen daarvan. Een speciale VN-gezant bezocht het gebied vorige maand en adviseert nu om snel te beginnen met het opruimen van het afval.

Lanceerinstallatie

De basis Campy Century is ruim honderd voetbalvelden groot. Hij werd gebouwd voor onderzoek naar klimaat en ijs. Nog belangrijker was de bouw van een lanceerinstallatie voor raketten die de Sovjet-Unie konden bereiken. Dat was een onderdeel van Project Iceworm, waarbij meerdere lanceerinstallaties in Groenland werden gebouwd.

Het complex bestaat uit een groot tunnelnetwerk en was van alle gemakken voorzien. Het had een bioscoop, een winkel en een kapel. Bovendien beschikte het over de eerste mobiele kernreactor. In 1967 werd het project gestopt.

Pas in 1995 werd bekendgemaakt dat er kernraketten hadden gestaan. Groenland is onderdeel van het Deense koninkrijk. Het project was zo geheim dat de Deense regering er niets van wist.

STER reclame