Rook boven Deir ez-Zor na een bombardement van het Syrische leger, een paar dagen geleden AFP

De Syrische stad Deir ez-Zor is heroverd op Islamitische Staat, meldt het Syrische leger op de staatstelevisie.

Gisteravond meldde het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten al dat alle IS-strijders uit de stad waren verdreven. De inname van de stad in het oosten van Syrië heeft twee maanden geduurd. De Syriërs kregen bij de militaire operatie hulp van pro-Iraanse strijders en de Russen.

IS had Deir ez-Zor sinds 2014 in handen. De stad was vanwege de ligging aan de grens met Irak van strategisch belang voor de terreurgroep. Het Syrische leger en de Koerdische coalitiestrijders proberen nu nog andere plekken in de omgeving te heroveren. In het gebied is veel olie aanwezig.

Raqqa

IS verliest steeds meer terrein. Twee weken geleden werd ook al de zelfverklaarde hoofdstad van het 'kalifaat' Raqqa heroverd door Koerdische coalitiestrijders, met steun van de VS.

Intussen is in de Iraakse stad al-Qa'im, vlak bij de grens met Syrië, het slotoffensief ingezet. Aan de aanval doen het Iraakse leger, Iraanse milities en soennitische strijders mee. "IS-strijders zullen moeten kiezen tussen de dood en overgave", zei een Iraakse minister in een verklaring op televisie, voorafgaand aan het offensief.

STER reclame