Belgische special forces tijdens een andere anti-terreuractie
NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachte uit België opgepakt in Marokko

In Marokko is een voortvluchtige terreurverdachte uit België opgepakt. Hij is onderdeel van een terreurcel die afgelopen zomer in Anderlecht werd opgerold, meldt de VRT.

Begin juli vond de politie onder meer wapens, radio's, kogelwerende vesten, politie-uniformen en een blauw zwaailicht bij de inval in een garagebox in Anderlecht. Twee broers werden daarbij al opgepakt, de derde man wist te ontsnappen.

De Belgische autoriteiten vreesden dat de man zich in het nauw gedreven voelde en dat hij daardoor onvoorspelbaar kon zijn. Sindsdien werd massaal naar hem gezocht. Of hij in België wordt berecht is niet duidelijk, omdat hij niet over een dubbel paspoort beschikt. Mogelijk moet hij zich voor een Marokkaanse rechter verantwoorden.

Ontsnappen

De opgepakte man, de 46-jarige Mohammed S., wist volgens de VRT meerdere keren te ontsnappen uit gevangenissen. Zo slaagde hij er in 2002 in om in de gevangenis van kleding te wisselen met zijn broer en weg te lopen. Twee weken later werd hij opnieuw opgepakt.

De gevangenisstraf van S. liep tot 2019 vanwege allerlei vergrijpen, zoals carjackings en gewapende overvallen. Maar hij kwam jaren eerder onder voorwaarden vrij. Een paar maanden geleden moest de man zich opnieuw voor de rechter verantwoorden, maar hij werd niet opnieuw vastgezet. Twee van zijn jongere broers werden eerder al opgepakt. Zij worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering.

Een ander familielid is mede-oprichter van een beruchte Brusselse motorbende, de Kamikaze Riders. De politie vermoedde dat hij twee jaar geleden van plan was aanslagen te plegen op de Brusselse Grote Markt en op een politiebureau. Door de dreiging moest Brussel het traditionele vuurwerk afblazen. Het familielid werd vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel en een boete van 15.000 euro vanwege terrorisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl