Fans Houston Astros
NOS SportAangepast

'Dit was een van de beste World Series, een echte klassieker'

Een dag na de zinderende ontknoping van de World Series genieten de honkbalfans nog altijd na. "Dit was zeker een van de beste World Series die ik gezien heb de afgelopen vijftien, zestien jaar. Het was een echte klassieker", zegt analyticus en voormalig Oranje-international Charles Urbanus over de Amerikaanse honkbalfinale tussen Los Angeles Dodgers en Houston Astros.

De Astros wonnen donderdagochtend vroeg (Nederlandse tijd) voor het eerst in hun clubgeschiedenis de belangrijkste honkbalprijs.

Twee beste teams

Urbanus heeft echt genoten de afgelopen week. "Het waren de twee beste teams van de competitie, dat maakte de wedstrijden heel onvoorspelbaar. Beide ploegen hebben spelers die de wedstrijden konden doen draaien."

Houston Astros vieren feest

En dat gebeurde ook wel. In deze editie van de Word Series werden heel wat records gebroken door beide teams. De Dodgers en de Astros sloegen samen maar liefst 25 homeruns. Een stuk meer dan het oude record uit 2002 dat op naam stond van Anaheim Angels en San Francisco Giants (21 homeruns).

Dit jaar was het in de tweede wedstrijd echt goed raak. Maar liefst acht keer werd de bal over de hekken geslagen: ook een record.

"Met name de Astros hebben enorm veel power", vervolgt Urbanus zijn verhaal. "De werpers van de Dodgers waren het hele jaar onaantastbaar, maar het is toch gebleken dat zij ook maar mensen zijn."

Toch heeft de huidige coach van L&D Amsterdam ook nog een andere verklaring voor het grote aantal homeruns. "De warmte speelde ook een rol. Tijdens de eerste wedstrijden in Los Angeles kwam het kwik niet onder de 39 graden. In warm weer gaan de ballen altijd iets verder."

Waar veel honkbalfans na de tweede wedstrijd dachten dat het niet gekker kon (de Astros wonnen het duel na verlenging), werd de vijfde wedstrijd een nog groter spektakelstuk. Houston Astros trok, alweer na verlenging, met 13-12 aan het langste eind.

"Die wedstrijd was krankzinnig. Het ging op en neer en steeds kwam de ploeg die achterstond weer terug. Ongelofelijk", aldus Urbanus.

Houston Astros met de trofee

Voor hem zat het belangrijkste moment van de World Series uiteindelijk in de tweede wedstrijd. "De Dodgers hadden de eerste al gewonnen en stonden op voorsprong in de tweede. Totdat in de negende inning, met Kenley Jansen als werper, de Astros op gelijke hoogte kwamen en in de verlenging zelfs wonnen. En ja, een voorsprong van 2-0 in wedstrijden is wel wat anders dan 1-1."

Kenley Jansen

International Kenley Jansen wist deze World Series alle ogen op zich gericht. In Amerika, Nederland en op Curaçao, waar hij is geboren, werden zijn prestaties nauwlettend gevolgd. Een van de meest dominante werpers in de Amerikaanse honkbalcompetitie had wisselend succes tijdens de World Series. Twee keer kon hij de winst voor de Dodgers niet binnenslepen.

Kenley Jansen

"Hij heeft laten zien dat hij de beste is en haast niet te kloppen is", zegt Urbanus. "Aan de andere kant blijkt hij ook menselijk en werden zijn mindere pitches hard geraakt. Toch heeft hij alle vertrouwen van de coach gekregen die hem heeft laten werpen. Dat zegt ook wel iets."

Het honkbalseizoen zit er na de World Series nu echt op en dat is even wennen voor Urbanus. "Voor alle honkbalfans wordt het afkicken en bijkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl