ANP

Jozias van Aartsen is benoemd tot waarnemend burgemeester van Amsterdam. De commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes, heeft hem aangewezen na overleg met de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad.

De 69-jarige VVD'er begint op 4 december in Amsterdam. Hij was sinds april dit jaar waarnemend commissaris van de koning in Drenthe. Daarvoor was hij burgemeester van Den Haag, minister van Buitenlandse Zaken en in de jaren 90 minister van Landbouw.

Gisteren werd Jetta Klijnsma (PvdA) beëdigd als commissaris van de koning in Drenthe. Van Aartsen heeft dus zijn handen vrij.

Bestuurlijke ervaring

Van Aartsen neemt de functie van de overleden burgemeester Van der Laan waar, totdat er een nieuwe burgemeester is benoemd. Dat gebeurt naar verwachting voor volgend jaar zomer.

Remkes heeft enkele keren met de fractievoorzitters van de gemeenteraad over de situatie gesproken. De fractievoorzitters lieten weten dat ze -mede gelet op de komende gemeenteraadsverkiezingen- een voorkeur te hebben voor iemand die niet zelf uit de Amsterdamse politiek afkomstig is. Ze wilden iemand met bestuurlijke ervaring in één van de vier grote steden en iemand die weet hoe hij met de zorg voor openbare orde en veiligheid moet omgaan.

"Ik ben blij dat Jozias van Aartsen zich beschikbaar heeft gesteld om als waarnemend burgemeester het bestuur en de inwoners van de gemeente Amsterdam de komende periode te dienen", zegt Remkes in een verklaring van de provincie Noord-Holland.

Na de gemeenteraadsverkiezingen zal een nieuwe Amsterdamse gemeenteraad een profiel opstellen voor de opvolger van Van der Laan.

STER reclame