ANP
NOS NieuwsAangepast

Schuldhulpverlener uit Goes krijgt 1 jaar celstraf voor fraude

Een 60-jarige schuldhulpverlener uit Goes moet zes maanden de cel in. De rechtbank acht bewezen dat de vrouw tussen 2010 en 2015 ruim 2 ton van de gemeente Goes en haar werkgever, de Gemeenschappelijke Regeling De Bevelanden, heeft verduisterd.

Als medewerker van de afdeling schuldhulpverlening boekte de vrouw bedragen die bedoeld waren voor schuldeisers over naar rekeningen van haarzelf. Ze voegde bij reguliere betalingen aan schuldeisers betaalopdrachten toe met haarzelf of een familielid als ontvanger. Over een periode van 5 jaar stal ze zo ruim 2 ton aan gemeenschapsgeld.

De fraude kwam pas aan het licht na een melding van een bank. De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde haar vandaag tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Vertrouwen

De straf is hoger dan geëist. De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat zij puur voor eigen gewin misbruik heeft gemaakt van kwetsbare mensen die van haar afhankelijk waren en dat ze ook de belangen van schuldeisers niet serieus heeft genomen.

Volgens de rechtbank moeten ambtenaren integer zijn en heeft de vrouw het vertrouwen dat in haar is gesteld, beschaamd. Daarom krijgt ze een forse straf, ook al heeft de vrouw spijt betoond, is ze haar baan en sociale netwerk kwijtgeraakt en lijdt ze onder de strafzaak. De burgerlijke rechter buigt zich later nog over de schadevergoeding die van haar wordt geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl