ProRailbaas Pier Eringa
NOS NieuwsAangepast

'Minder snel remmen'-uitspraak van ProRailbaas leidt tot kritiek

"Treinmachinisten moeten minder snel op de rem trappen voor mensen die langs het spoor lopen", zei ProRailbaas Pier Eringa vanmorgen tegen het AD. Het afremmen voor mensen die langs het spoor lopen, levert veel vertragingen op. Zijn uitspraak leidt tot fikse kritiek.

Volgens de Vakbond voor Rijdend Personeel is het in een trein op snelheid moeilijk inschatten voor machinisten of iemand zijn hond aan het uitlaten is of een einde aan zijn leven wil maken.

De SP, VVD en PVV zeggen tegen het AD dat Eringa niet denkt aan het psychische leed van de machinist als een spoorloper voor de trein komt. Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) noemt het op Twitter een idiote uitspraak:

"Bij spoorlopers treden wij al vreselijk hard op met bekeuren, maar dat helpt niet", reageerde Eringa in het NOS Radio 1 Journaal. "We moeten nu goed nadenken of we dit verschijnsel beter kunnen aanpakken."

Er zijn steeds meer spoorlopers. Voor dit jaar staat het aantal boetes nu al op een recordaantal van 796, terwijl het er vorig jaar in totaal maar 517 waren. In juli kwamen twee jongens van 17 om het leven toen ze in Elst via het spoor naar een ander perron liepen.

"Ik begrijp dat mijn uitspraak slecht is gevallen. Maar dat was zo niet bedoeld", zei Eringa in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar in het denken in oplossingen helpt het enorm dat je loskomt van de patronen die je tot nu toe hebt. Zo hebben we ook de Schipholtunnel opgelost."

De Schipholtunnel werd geplaagd door brandmeldingen, waardoor treinen niet konden rijden of vertraging opliepen. Dat is nu opgelost met een speciaal team dat binnen 10 minuten in de tunnel zelf de situatie kan beoordelen. "Als we daar een andere afweging hadden gemaakt en de veiligheid anders hadden bekeken, stonden de kranten nu nog wekelijks vol over de Schipholtunnel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl