NOS NieuwsAangepast

Al-Qaida reageert op onrust Egypte

Al-Qaida heeft voor het eerst gereageerd op de onrust in Egypte. De tweede man van het islamitische terreurnetwerk, Ayman al-Zawahiri, spreekt in een audioboodschap over de opstand. Hij stelt dat Egypte onder Mubarak "is afgedwaald van de islam" en noemt een islamitische staat het beste alternatief.

Al-Zawahiri, de ideoloog van al-Qaida, is zelf Egyptisch. Hij werd in de jaren 80 opgepakt na de moord op Anwar Saddat door islamitische terroristen en veroordeeld voor wapenbezit. Hij bleef daarna een fel tegenstander van Saddats opvolger Mubarak.

Corrupt

De titel van de opname van al-Zawahiri luidt: 'Een boodschap van hoop en goed nieuws voor ons volk in Egypte'. De speech van 34 minuten is opgenomen op een onbekende datum in de islamitische maand safar, die 3 februari afliep. De onrust was toen al een tijd aan de gang, maar Mubarak was nog niet afgetreden. Al-Zawahiri noemt nergens expliciet de betogingen, maar heeft het alleen over "wat gebeurde en nog steeds gebeurt in Egypte".

In de boodschap geeft al-Zawahiri een overzicht vanaf de 18de eeuw van de gebeurtenissen in Egypte. Volgens hem is het land onder westerse bemoeienis steeds verder afgedwaald van zijn islamitische wortels in het Ottomaanse Rijk. Hij zegt dat het regime van Mubarak "het volk beheerst met marteling, valse verkiezingen, corrupte media en een onrechtvaardig rechtssysteem".

"Egypte is afgedwaald van de islam. Het is ideologisch, politiek, economisch, financieel, moreel en sociaal corrupt."

Seculier

In de opname gaat al-Zawahiri niet in op het feit dat de betogingen in Egypte voornamelijk een seculier karakter hadden. Wel stelt hij dat democratie nooit religieus kan zijn, "omdat die de wil van de meerderheid boven waarde of geloof stelt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl