NOS SportAangepast

In België slaat Paumen de kleedkamer niet meer kort en klein

Maartje Paumen werd twee keer olympisch kampioen, won twee wereldtitels en veroverde elf landskampioenschappen met Den Bosch. Nu werkt ze in de Belgische competitie naar het einde van haar carrière toe. "Ik wil een plan hebben voor wat ik na het hockey ga doen."

In België slaat Paumen de kleedkamer niet meer kort en klein

Afgelopen maart maakte ze bekend te stoppen bij de club waar ze zoveel succes heeft gehad. "In Nederland spelen voor een andere kleur dan zwart-geel was geen optie." En dus week ze uit naar Royal Antwerp in Sint-Job-in 't-Goor.

Geen druk

Met Den Bosch speelde ze dertien seizoenen in "de top van het tophockey" en draaide alles om presteren. Tot aan haar laatste wedstrijd toe, waarin ze voor de tiende keer de Champions Cup won. In België is die druk er niet. "Ik heb bewust de keuze gemaakt om een stapje terug te doen."

Het verschil met haar tijd bij Den Bosch is groot. "Nu ik bij een andere club zit, besef ik pas hoe bijzonder die tijd is geweest. Dat het niet vanzelfsprekend is dat je zo op elkaar ingespeeld bent. Daar was ook iedereen full-prof, hier heeft iedereen een baan of studie naast het hockey."

ANP
In haar laatste wedstrijd voor Den Bosch mocht Maartje Paumen de zoveelste trofee omhoog steken

"Dit is ook een leerweg voor mezelf. Om dingen sneller los te laten en wat meer te genieten van wat ik aan het doen ben. Dat hockey niet alleen maar 'moeten' is en iedere keer presteren onder druk; dat wil ik een beetje kwijt."

Dat lukt haar niet van de een op de andere dag. "Ik wil nog steeds heel graag winnen en train niet drie, vier keer in de week om dan gelijk te spelen", erkent ze. "Maar ik sla ook de kleedkamer niet meer kort en klein na een nederlaag."

Hockeyen op niveau

Kleine stapjes, dat lijkt het devies voor Paumen. 'Cold turkey' stoppen wilde ze dan ook niet. "Ik ben er niet klaar voor om in het tweede op zondag een wedstrijdje voor de lol te spelen. Ik wilde wel hockeyen op niveau."

Twee seizoenen nog. Dan verwacht Paumen dat haar imposante carrière ten einde is. Voor de speelster die graag over techniek en tactiek meedenkt, lijkt een vervolg als coach een logische stap. "Ik denk dat ik het zou kunnen, maar ik zit mijn leven lang al in het hockey. Ik ben ook wel benieuwd hoe het buiten het hockeywereldje is."

Ze laat dan ook nog alle opties open. "Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen, maar ik kijk ernaar uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl