NOS NieuwsAangepast

Politie omsingelt betogers Algerije

In Algerije is de oproerpolitie in actie gekomen tegen demonstranten die meer democratie eisen. Het protest was van tevoren aangekondigd door een coalitie van oppositiepartijen, vakbonden en mensenrechtenorganisaties. De regering van Abdelaziz Bouteflika had de demonstratie verboden.

De politie in de hoofdstad Algiers is massaal aanwezig. Voordat de groep van 500 betogers naar het 1 mei-plein konden oprukken, werden ze naar een straat in de buurt gejaagd. De politie heeft hen daar omsingeld en met de wapenstok uiteen geslagen. Boven de stad cirkelt een politiehelikopter. Bij het plein staan waterkannonnen en politiebusjes.

Wekelijks protest

Ook vorige week werd er gedemonstreerd in Algiers. Toen ging een groep van 150 mensen de straat op. Anderen die zich bij de betoging wilden aansluiten, werden door de politie tegengehouden. Betogers zeiden dat ze er een wekelijks protest van willen maken.

De betogers eisen economische en politieke hervormingen. Veel mensen in het Noord-Afrikaanse land klagen over de hoge werkloosheid, de slechte huisvesting en de hoge voedselprijzen.

Egypte negeert stakingsverbod

Werknemers van een van de grootste staatsfabrieken in Egypte negeren de oproep van het leger om alle stakingen te beëindigen. Volgens een woordvoerder van een vakbond gaan de medewerkers van een textielfabriek door tot aan hun eisen is voldaan.

De fabriek, Misr Spinning and Weaving, heeft zo'n 24.000 medewerkers. Van hen legden er ongeveer 15.000 het werk neer om hogere lonen en het vertrek van de directeur te eisen.

Gisteren zei de Egyptische legerleiding dat het stakingen niet langer toestaat. Ze zijn volgens het leger schadelijk voor de economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl