Een rechtbanktekening van Sajfoello Sajpov
NOS NieuwsAangepast

Trump wil doodstraf voor aanslagpleger New York

President Trump vindt dat de Oezbeekse aanslagpleger in New York de doodstraf moet krijgen. In een tweet schrijft hij dat de dader blij was met de aanslag. Ook vermeldt hij dat Sajfoello Sajpov in zijn ziekenhuiskamer heeft gevraagd om een vlag van terreurgroep IS.

In New York is de doodstraf afgeschaft maar Sajpov wordt federaal berecht en kan daardoor ter dood veroordeeld worden. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met de dader van de aanslag in Boston in 2013. Overigens heeft Trump als president niet de bevoegdheid om de straf te bepalen, dat is aan de rechter.

Dat hij heeft gevraagd om de vlag werd duidelijk bij zijn voorgeleiding in de rechtbank. Sajpov wordt aangeklaagd voor terrorisme. Hij reed dinsdag in Manhattan met een pick-uptruck acht mensen dood.

Volgens de aanklager wijst alle bewijs erop dat Sajpov de aanslag pleegde uit naam van IS. Dat blijkt onder meer uit de gegevens op zijn telefoon, die vol stond met filmpjes en propagandamateriaal van de terreurorganisatie. Eerder was al duidelijk dat hij naar IS verwees op een briefje dat hij in de wagen had achtergelaten.

Halloween

De aanklager schrijft ook dat Sajpov heeft verklaard zich goed te voelen over zijn daad. Volgens de FBI had hij bewust Halloween als moment voor de aanslag uitgekozen omdat hij zo veel mogelijk slachtoffers wilde maken.

Sajpov was van plan om helemaal door te rijden tot Brooklyn Bridge, meldt de FBI. Ook wilde hij eigenlijk IS-vlaggen aan de pickup-truck hangen, maar Sajpov besloot daar vanaf te zien omdat het te veel aandacht zou trekken.

Rolstoel

Sajpov werd bij zijn voorgeleiding met geboeide handen en voeten in een rolstoel de rechtbank binnengereden. Bij zijn arrestatie schoot de politie hem in de buik.

Zijn advocaat zei dat Sajpov "aanzienlijke pijn" heeft door zijn schotwond. De raadsman drong aan op voldoende medische zorg en het tijdig verwisselen van het verband om infecties te voorkomen. Over de ernst van de verwondingen wilde de advocaat niets zeggen.

Vriend

De FBI was enige tijd op zoek naar een tweede Oezbeekse man, die mogelijk betrokken is bij de aanslag. Inmiddels is deze 32-jarige man gevonden, maar de FBI wil niet meer zeggen. Een bron bij de politie zegt dat de man een van de weinige vrienden van Sajpov is.

Sajpov moet over twee weken opnieuw voorkomen en blijft voorlopig vastzitten. Zijn advocaat heeft niet gevraagd om hem op borgtocht vrij te laten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl