Clyde van Putten Facebook

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar politicus Clyde van Putten op Sint-Eustatius. Het eilandsraadslid bedreigde Nederlandse militairen met de dood en minister Plasterk deed daarvan aangifte. Maar volgens het lokale Openbaar Ministerie is de bedreiging niet serieus genoeg om Van Putten te vervolgen.

Van Putten zei begin vorige maand op een bijeenkomst dat Nederlandse militairen die naar Sint-Eustatius zouden komen in de nasleep van orkaan Irma "gedood en op straat verbrand" zouden worden.

Het OM betreurt de uitlatingen maar zegt dat de bedreiging niet bedoeld was om echt uit te voeren. Bovendien vindt het OM dat zo'n politieke uitspraak "in de politieke arena" moet worden bestreden, en niet in de rechtszaal.

Excuses

Niet lang na de doodsbedreiging bood Van Putten excuses aan voor zijn "verwerpelijke" uitspraken, al vond hij wel dat ze uit zijn verband waren gerukt door mensen "met een politieke agenda" die hem zwart willen maken. Deze excuses bevestigen volgens het OM dat de politicus niet echt van plan was om militairen te laten doden.

Clyde van Putten is de leider van de Progressive Labour Party, die de regeringscoalitie aanvoert van de eilandsraad van Sint-Eustatius. Hij strijdt al langer voor meer autonomie van het eiland, dat een bijzondere gemeente van Nederland is.

STER reclame