FBI vindt tweede Oezbeekse man voor aanslag New York

Aangepast
Na de aanslag op het fiets- en voetpad zijn verwrongen fietsen achtergebleven Reuters

De FBI is niet langer op zoek naar een tweede Oezbeek die mogelijk meer weet over de aanslag in New York van dinsdag. De dienst verspreidde eerder een opsporingsbericht voor de man. Nu zegt de FBI: "We hebben hem gevonden en daar laten we het bij."

Onduidelijk is wat zijn betrokkenheid is bij de aanslag of wat zijn relatie is tot de dader.

Hoofdverdachte is de 29-jarige Sajfoello Sajpov. De Oezbeekse immigrant reed gisteren in New York in op fietsers en voetgangers. Volgens de politie is hij weken bezig geweest met de planning van de aanslag. Een woordvoerder van de NYPD bevestigde berichten dat hij handelde in naam van Islamitische Staat. Hij zou precies de instructies hebben gevolgd die IS op sociale media heeft gezet voor aanhangers die een aanslag willen plegen.

Bij de aanslag met een gehuurde pick-uptruck vielen acht doden en raakten elf mensen gewond. Op een briefje dat is gevonden in de truck stond in het Arabisch 'IS zal eeuwig blijven bestaan'. De politie zegt dat Sajpov banden had met "mensen die in de gaten werden gehouden", maar de Oezbeek was zelf geen onderwerp van politie-onderzoek.

Volgens gouverneur Andrew Cuomo van New York is Sajpov in de VS geradicaliseerd. De Oezbeek kwam in 2010 naar de VS en had een verblijfsvergunning. Cuomo zei bij CNN dat hij in de periode daarna geïnteresseerd raakte in Islamitische Staat en extremistische ideeën.

Rechercheurs proberen bij de dader zelf meer informatie los te krijgen. Hij werd bij de aanslag neergeschoten door de politie en ligt in het ziekenhuis.

Slechter

Een eveneens Oezkeekse vrachtwagenchauffeur uit Ohio kende de dader. Volgens hem ging het steeds slechter met Sajpov nadat hij door een paar verkeersboetes de verzekering voor zijn vrachtwagen was kwijtgeraakt en bedrijven hem niet meer inhuurden. Een paar maanden geleden zou de motor van zijn truck bovendien zijn kapotgegaan.

De acht overleden slachtoffers van de aanslag komen uit de VS, Argentinië en België. Van de elf gewonden liggen er nog negen in het ziekenhuis. Een aantal gewonden is nog in levensgevaar.

Beest

President Trump vindt de aanslagpleger "een beest". Vlak voor een vergadering in het Witte Huis zei Trump dat hij een einde wil aan het visumprogramma waarmee de Oezbeek in 2010 naar de VS kwam. Sajpov maakte gebruik van het 'Diversity Immigrant Visa Program', waarmee jaarlijks tienduizenden mensen uit landen met relatief weinig emigratie naar de VS via een loterij kans maken op een Amerikaanse verblijfsvergunning.

Ook denkt Trump erover om de aanslagpleger in de terroristengevangenis in Guantánamo Bay vast te zetten.

STER Reclame