Mladic tijdens zijn proces in 2012 in het Joegoslaviëtribunaal EPA

De Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic vraagt het Joegoslaviëtribunaal het vonnis tegen hem uit te stellen. Het tribunaal wil op 22 november uitspraak doen, maar de verdediging van Mladic vraagt om uitstel zodat kan worden bekeken of hij niet ernstig ziek is. Een woordvoerder van het tribunaal verwacht binnenkort uitsluitsel van de rechters over het verzoek.

Mladic' advocaten vragen het tribunaal om een medisch onderzoek dat volgende week zou moeten worden gedaan door een neuroloog en een cardioloog uit Servië. Ze vragen de uitspraak uit te stellen tot na de afronding van die onderzoeken.

Een van de argumenten van de verdediging is dat Mladic zo ziek zou zijn dat de rechtszaak zijn gezondheid in gevaar brengt. Zijn advocaten beschuldigen het tribunaal ervan dat er medische documenten worden achtergehouden, iets wat het tribunaal stellig ontkent.

Zwakke gezondheid

De 74-jarige oud-generaal heeft al langer problemen met zijn gezondheid. Zo heeft hij een paar beroertes en een hartaanval gehad. Volgens zijn advocaten riskeert Mladic opnieuw een hartaanval als hij niet in een ziekenhuis wordt behandeld.

Eerder vroeg de verdediging of hij tijdelijk in Rusland behandeld kon worden, omdat zijn behandeling in Den Haag tekort zou schieten. Het tribunaal wees dat verzoek af omdat Mladic wel de juiste behandeling zou krijgen. Ook was het tribunaal bang dat hij niet meer naar Den Haag zou terugkeren.

Srebrenica

Tegen Mladic is levenslang geëist voor zijn rol in de Bosnische burgeroorlog in de jaren 90 en vanwege de gruwelijkheden in Srebrenica. Hij is aangeklaagd voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oorlogsrecht. Nadat hij lang ondergedoken was geweest, werd hij in 2011 in Servië gearresteerd, bijna zestien jaar na de eerste aanklacht tegen hem.

STER reclame