Jorrit Bergsma en Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

Prognose bijgesteld: meer zilver voor Nederland in Pyeongchang

Nederland sleept tijdens de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zes gouden, negen zilveren en vier bronzen medailles in de wacht. Dat stelt sportdatabureau Gracenote op basis van statistieken en huidige prestaties van (mogelijke) deelnemers.

Honderd dagen voor de start van de openingsceremonie van de Winterspelen heeft Gracenote opnieuw een prognose gedaan. En die wijkt iets af van de eerder gepubliceerde lijst op 1 februari. Daarop bleek Nederland goed voor zes keer goud, vijf keer zilver en acht keer brons.

Irene Schouten

Het totaal aantal plakken blijft gelijk: dat zijn er nog steeds negentien. De verschuiving zit 'm dus in het het aantal zilveren en bronzen medailles.

Gouden Kramer

Sven Kramer blijft de gouddelver van Pyeongchang. Van hem worden gouden medailles verwacht op de 5.000 en 10.000 meter en de ploegachtervolging. Daarmee zou hij zijn totaal op zes gouden plakken brengen. En dat zou hem in één klap op de eerste plaats zetten van de succesvolste Nederlandse olympische sporters aller tijden (Zomer- en Winterspelen).

Chef de mission Jeroen Bijl hecht geen waarde aan de cijfers. "Misschien moeten we even de voorspellingen van Sotsji 2014 en Rio 2016 erbij pakken. Dan zie je dat die voorspellingen van geen enkele waarde zijn", glimlachte Bijl.

Chef de mission Bijl waagt zich nog niet aan doelstelling

Ook bij de vrouwen wordt op de ploegachtervolging op een gouden plak gerekend. Verder zouden er hoofdprijzen moeten zijn voor Kjeld Nuis (1.000 meter) en Irene Schouten (massastart).

Zilver

Als het gaat om de zilveren medailles zijn er hoofdrollen weggelegd voor Jorrit Bergsma (3x) en Ireen Wüst (2x).

Overall zou Nederland met negentien plakken als zevende eindigen in het medailleklassement, achter Duitsland, Noorwegen, de VS, Frankrijk, Oostenrijk en Zuid-Korea. Drie jaar geleden in Sotsji werd nog een recordaantal van 24 medailles bemachtigd: acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons.

Niemand zag dat succes destijds aankomen, ook Gracenote en sportkoepel NOC*NSF niet. De doelstelling toen? Negen medailles.

Medaillevoorspelling Pyeongchang

AfstandGoudZilverBrons
500 meterJan Smeekens
1.000 meterKjeld NuisJorien ter Mors
1.500 meterKjeld Nuis, Ireen Wüst 
3.000 meterIreen WüstAntoinette de Jong
5.000 meterSven KramerJorrit BergsmaCarien Kleibeuker
10.000 meterSven KramerJorrit Bergsma
MassastartIrene SchoutenJorrit Bergsma
PloegachtervolgingNederland (2x)
Shorttrack 500 meterSjinkie Knegt
Shorttrack 1.500 meterSjinkie Knegt
Shorttrack 5.000 meter relayNederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl