NOS NieuwsAangepast

'Negen op de tien achterdeuren slecht beveiligd'

Bijna negen op de tien achterdeuren in Nederland zijn slecht beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Van de 800 onderzochte achterdeuren voldeed slechts 12 procent aan de richtlijn.

'Slecht beveiligde' deuren kunnen binnen 3 minuten opengebroken worden. In een kwart van de gevallen was het slot zelfs zo zwak dat de deur met eenvoudig materiaal al binnen 1 minuut kon worden geopend.

Cilindertrekken

De laatste jaren maken inbrekers steeds vaker gebruik van 'cilindertrekken'. Bij deze inbraakmethode wordt een stalen schroef in het cilinderslot gedraaid en wordt de cilinder vervolgens met een kurkentrekbeweging uit het slot getrokken. Inbrekers hebben niets anders nodig dan een schroevendraaier, schroeven en een krik.

Volgens voorzitter Coen Staal van de Nationale Inbraakpreventie Weken zijn veel achterdeuren slecht beveiligd omdat mensen zich niet realiseren dat inbraakmethoden ingenieuzer worden: "Eigenlijk zouden mensen hun sloten elke tien jaar moeten vernieuwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl