NOS NieuwsAangepast

Inspectie SZW: asbest mogelijk al langer in straalmiddel

In het straalmiddel Eurogrit zit mogelijk al veel langer asbest dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de inspectie SZW.

Begin vorige maand maakte de Papendrechtse fabrikant Sibelco bekend dat er asbestvezels zijn aangetroffen in het straalmiddel. Alle partijen die vanaf juli zijn geleverd werden toen teruggeroepen.

Maar volgens de inspectie is het straalmiddel mogelijk al sinds mei 2015 vervuild. Onderzoekers vonden asbestvezels in oude monsters van Eurogrit.

Het product is onder meer gebruikt bij Tata Steel in IJmuiden en bij het Afval Energie Bedrijf in Amsterdam. Ook bij de renovatie van de Willemsbrug en De Hef in Rotterdam werd er gewerkt met het straalgrit van Sibelco.

Oekraïne

De Inspectie Leefomgeving en Transport en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoeken nog welke risico's mensen lopen die ermee hebben gewerkt.

Volgens de inspectie SZW is het grit mogelijk vervuild geraakt in Oekraïne. Een aantal grondstoffen van het straalgrit komt daar vandaan. Het gebruik van asbest is in Oekraïne niet verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl