NOS NieuwsAangepast

Medewerkers woonzorgcentrum signaleren in zwartboek grove misstanden

Medewerkers van woonzorgcentrum Thebe in Breda hebben een zwartboek gemaakt over de misstanden die zich afspelen in de tehuizen van de organisatie. In het zwartboek wordt melding gemaakt van een chronisch personeelstekort, hoge werkdruk en situaties waarin de zorg voor bewoners ernstig tekortschiet.

Zo zijn er meldingen van bewoners die na een valpartij lange tijd op de grond liggen of de hele nacht in hun rolstoel zaten omdat het personeel ze vergeten was. Ook lagen sommige bewoners twee dagen in hun eigen ontlasting omdat bedden niet op tijd werden verschoond.

Structurele problemen

Door de problemen zijn veel personeelsleden vertrokken of ontslagen, waardoor de situatie nog verder is verslechterd, staat in het zwartboek. Het inzetten van flex- en uitzendkrachten draagt volgens de medewerkers bij aan de misstanden.

Thebe-medewerker Annemarie van Laerhoven zegt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat er sprake is van een structureel probleem: "Er gebeurt elke dag wel iets."

Reactie Thebe

Het zwartboek werd maanden geleden aangeboden aan de raad van bestuur van de organisatie: "We hebben het begin augustus aangeboden aan het bestuur van Thebe, maar er is nog niets veranderd." Daarom maken medewerkers het zwartboek vandaag via de media openbaar.

Thebe-bestuursvoorzitter Luc Kenter zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij zich niet herkent in het beeld dat wordt geschetst: "Er is zeker een aantal medewerkers die dat vindt, maar als je kijkt naar hoeveel bijeenkomsten er zijn geweest, is het duidelijk dat wij er veel aan doen." Over de verhalen van bewoners die de nacht in hun rolstoel moeten doorbrengen, zegt hij: "Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl